Любими автори: Маргарет Атууд

Маргарет Атууд (снимка: Jingyu Lin)
Маргарет Атууд (снимка: Jingyu Lin)

„Защо съзнанието ни играе такива номера? Напада ни, разкъсва ни, впива хищни нокти. Ако усетиш достатъчно остър глад, казват, започваш да гризеш от собственото си сърце. Може би това е същото.“
― Маргарет Атууд, „Слепият убиец“

Имате ли автори, които толкова са ви легнали на сърце, че искате да прочетете колкото е възможно повече техни книги, ако не и всички? Такива, че когато видите ново тяхно четиво автоматично го купувате? Такива, които може да сравните единствено с вселена, защото творчеството им е толкова всеобхватно, различно, стъписващо? Знаете накъде бия с всички тези думи, още повече, че сте видяли снимката вече.

Маргарет Атууд беше откритие за мен през 2017 година, а най-парадоксалното е, че с всяка следваща нейна прочетена книга продължавам да я откривам – по-различна, по-изтънчена, по-експериментираща, с все по-развинтена фантазия. И пак имам чувството, че май не знам каква е истинската Атууд. Знаете ли колко е странно всичко това?

Този пост ще е нещо като обяснение в любов към канадската писателка, защото след единадесет прочетени нейни творби изпитвам необходимата нужда да чета още и още от нея. А ето и защо:

📕 „Разказът на прислужницата“ – антиутопия, която само бях виждала на челни места в класациите, но така и не беше (все още) преведена на български език. Знаете, че обожавам антиутопии, затова се разтърсих и намерих една бройка от книгата на английски език в книжарница в Бургас. Поръчах я и тя дойде в празнична опаковка, защото наближаваше Свети Валентин. По-голям парадокс от това здраве му кажи. Докато я четях, а и дълго време след това, мислех за нея и за всичко, което срещнах в нея. И така до ден днешен. Имам страшно непрофесионално ревю в блога за нея, така че ако ви е интересно може да хвърлите един поглед там.

📔 „Каменното ложе“ – разкази. Обичам да чета и разкази, въпреки че рядко посягам към такива, но имах някакво особено чувство, че трябва да прочета тези. И бях напълно права – в тях срещнах коренно различна Атууд, която също много ми допадна.

📗 „Ясновидката“ – не можахме много да си допаднем с тази книга. Имах наистина силно желание, но някак ми се стори твърде опростена, не особено интересна и просто не я усетих като моя.

📘 „Заветите“ – продължението на „Разказът на прислужницата“. Чаках с малко уплах тази книга, защото е малко tricky с такива дългоочаквани финали. Доволна съм от финала, с уговорката, че хронологично нещата са така: романът „Разказът на прислужницата“, сериалът и след това „Заветите“. Имам ревю в блога и на тази книга, така че може да прочетете по-подробно впечатлението ми за нея там.

📓 „Dearly“/„Сърдечно“ – изслушах книгата почти веднага в Сторител, след като излезе. Установих, че може би поезията на авторката не резонира много с нещата, които обичам аз в този жанр, в което разбира се няма нищо лошо. Намерих няколко стиха, които ми допаднаха.

📖 „Орикс и Крейк“ – първа част от трилогията “MaddAddam“. Антиутопия. Ех, как не знаех точно какво да очаквам от тази книга, но как ми даде всичко, което обичам – разпаднал се свят, несигурно бъдеще, предизвикателно минало, наука и много объркали се планове. Много, много ми хареса, а в нея видях още една нова Атууд – човек, който винаги се е интересувал и заставал с ясна позиция относно околната среда и всичко, свързано с нея.

📙 „The Heart Goes Last“ – шеметна и различна антиутопия. Тази книга успя да ме накара да се запитам на няколко пъти “ама как ги измисля тея сюжети тази жена?!”. Доста изненадващо четиво, оригинална идея, много въпросителни и обожемой уау.

📒 „Слепият убиец“ – най-любимата ми книга, до този момент, на Маргарет Атууд. Книга в книгата, сюжет в сюжета, плетеница, която накрая се разплита, за да покаже цялостната картина в целия ѝ блясък. Брилянтен роман, за който може да прочетете подробното ми ревю в блога.

📕 „The Robber Bride“ – тук не знаех с какво се захващам. Прочетох анотацията и си казах, че трябва да я подхвана. Купих книгата през амазон и след като я започнах, установих, че е няколко идеи по-голяма от „Слепият убиец“ (а тя не е хич малка). Хареса ми, беше различно изградена, но все пак имаше няколко елемента, които ми бяха леко безинтересни. Но като цяло отново видях една различна Атууд в нея. Странно е да четеш един и същ автор, а да имаш чувството, че не е точно така.

📙 „My Evil Mother“ – кратък разказ, който излезе април 2022 година. Вещици, магии, магически реализъм, you name it. Много ми допадна и чак ме е яд, че беше толкова кратък.

📕 „Good Bones“ – подобно с повечето сборници с разкази, и тук имаше такива, които много ми харесаха и такива, които не. Но Атууд не изневерява на себе си и читателите пак ще се срещнат с една камара ексцентрични идеи и чудновати ситуации.

Е, ако сте стигнали до тук, имате моите искрени поздравления! Не съм издавала нищо от конкретните книги, но все пак бих искала да обобщя нещо – Маргарет Атууд е различна във всяка нейна книга. Има общите белези – изкусен език, хапливи идеи, смели и немислими сюжети, но всичко останало е различно. Допълнително към това тя така успява да жонглира с жанровете, че изглежда като детска игра отстрани. Не случайно бях категоризирала преди време нейното творчество с думите “Atwood Fiction”. Просто не се побира в никакви общоприети граници, а авторите, които могат всичко изброено, не са много. Така че ако не сте чели нищо на канадската авторка, давайте смело. Не е страшно, а шансът да ви допадне не е малък 🙂