„In My Dreams I Hold a Knife“ – Ashley Winstead / Ревю

„Time, making fools of us all.“

Психологически трилър, тайни, dark academia, сюжет, разказан чрез действията и мислите на героите, прескачане от минало в сегашно време. Всичко това в 368 страници, изпълнени с неочаквани разкрития и забележителен край. „In My Dreams I Hold a Knife“ от Ashley Winstead ми достави истинско удоволствие и няма да спра да я препоръчвам. Най-удивителното е, че това е дебютният роман на авторката, а с него вдига доста сериозно летвата.

„But even at our worst, no one could have predicted that one of us would never make it out of college. Another, accused of murdering her. The rest of us, spun adrift. East House Seven no longer an honor but an accusation, splashed across headlines.“

За какво иде реч в книгата? Седем приятели в колежа са неразделни до фаталната нощ, в която брутално е убит един от тях. Извършителят така и не е намерен, а оцелелите продължават с живота си някак. Те отново се завръщат в колежа, за да отбележат десет години от завършването, а отношенията между тях се изострят, когато всички дълбоко пазени тайни излизат наяве и започват да рушат създадените им въздушни кули. Кой е убил Хедър и най-важното – защо?

Много неща ми харесаха в книгата. Дори тези, които ме дразнеха, впоследствие ми допаднаха и то не заради друго, а защото авторката се е постарала да даде обяснения защо те са точно така изградени.

В „In My Dreams I Hold a Knife“ случващото се разказва от името на Джесика – една от оцелелите. Тя е един от най-изнервящите книжни персонажи ever, които съм срещала – нарцистична, действаща със скрити подбуди и пазеща тайни за семейството и себе си от приятелите ѝ. За десет години тя е успяла да постигне чудеса в живота си, но само в името на едно – да отиде на събирането на класа и всички да ахнат и да ѝ завидят. Звучи ужасно, нали? Но има обяснение защо тя е такава и да ви кажа донякъде я разбирах, а на моменти дори и съжалявах.

„No—this was wrong. The night wasn’t supposed to be about Heather; it was supposed to be about us. My evolution. My triumph.“

Както споменах, Джесика винаги мисли, че е най-неоправданата, че на нея ѝ се случват най-лошите неща и че другите правят всичко, за да ѝ попречат да успее. Самовлюбен кон с капаци. В същото време тя не се вглежда в живота на останалите и не се поставя на тяхно място, за да разбере, че може би не всичко е цветя и рози при тях. Защото всеки герой пречупва всичко през собствената си призма, а случващото се около тях (и с тях) обърква възприятията им до такава степен, че от един момент нататък не са сигурни кое е правилно и кое грешно.

Ashley Winstead (снимка: Luis Noble)

 

Въпреки че говорим за психотрилър, книгата разглежда доста важни теми – пазенето на тайни и какво причиняват те на психиката ни; как родителите проектират своите неосъществени мечти върху децата си и какви са последствията; затворените общества и корупцията в училищата/университетите; стремежът към успех на всяка цена. Да не говорим за отношенията между индивидите – приятелство, любов, ревност, насилие, желание, ярост – you name it.

„I didn’t know what was keeping me alive, now that my heart was outside my body.“

Авторката сама казва, че преди да седне да пише книга, прави схема/карта на героите и отношенията им, за да не пропусне някоя нишка в процеса на писане. Мога да се съглася, че всичко беше много добре навързано и нямаше нещо, което да е останало на заден план или да е забравено (поне аз не хванах такова). А допълнително в края на книгата имаше въпроси, които са подходящи за обсъждане на книгата – дали в книжен клуб или с приятели. За пръв път виждам такова нещо и ми се стори доста любопитно и интересно.

„In My Dreams I Hold a Knife“ от Ashley Winstead ми предостави страхотно криминално приключение. Динамичният сюжет, заплетените обстоятелства, купищата тайни, които леко по-леко изплуват на повърхността и добре изградените герои превърнаха книгата в една от най-добрите, които прочетох през 2021 година. А заради всички разгледани теми ще я препоръчвам дълго време. Чудесен дебют, след който ще очаквам с нетърпение нещо ново от авторката (подшуш: тази година излиза нов трилър от нея, „The Last Housewife“).

П.П. Скоро се очаква книгата да излезе и на български език от издателство My Book.

Списък на всички ревюта в блога може да намерите тук