Best True Crime Documentaries /part 2/

Оказа се, че от отдавна не съм писала подобен материал (ето и линк към първия такъв), в който да събера още препоръки за феновете на криминалните документални филми и сериали. По тази причина списъкът е една идея по-дълъг, но ви уверявам, че си заслужава. 
Заглавията са по азбучен ред, защото колкото и да опитвах, не можах да ги подредя по някакъв ясен друг критерии. 

13th (2016)

„13th“ е американски документален филм,  който изледва общото между расата, справедливостта и масовото лишаване от свобода в САЩ. Продукцията носи името си от Тринадесетата поправка на конституцията, приета през 1865г., която премахва робството в Съединените щати. Филмът на Ава Дюверни е всичко друго, но не и лек за гледане, като малко по-малко разгръща пред зрителя затворническата система в страната на неограничените възможности и разкрива една национална история, изпълнена и водена от расово неравенство.


Abducted in Plane Sight (2017)

Ако ви разкажа в детайли какво ще видите във филма, няма да повярвате и на 2% от нещата. Главата ми не го побира, ама изобщо, и си затвърждавам все повече, че просто хората са изключително глупави. По-лошото е, че са глупави в сериозни ситуации, в които не трябва да си го позволяват. В краткост документалният филм обхваща отвличанията (две на брой) на Джан Бробърг от съседа ѝ Робърт Бърчхолд през 70те години. Няма да повярвате на това, което ще видите и чуете.


American Murder: The Family Next Door (2020)

Филмът разказва историята на убийствата в семейство Уотс през 2018г. във Фредерик, Калифорния. Режисьорът Джени Попълуел използва архивни кадри, такива от социални медии, записите от полицейските значки, както и разпитите в полицията. Самият филм е изграден много умно и привличащо, като приковава вниманието върху ужасяващите събития, случили се в едно средностатистическо семейство.


Bikram: Yogi, Guru, Predator (2019)

Бикрам Чудури се прочува в цял свят със своята 90 минутна йога система, включваща в себе си 26 пози и две упражнения за дишане. Условията по време на тренировка могат да се сравнят с ада – гореща температура, вербални обиди и какво ли още не, но въпреки това всички казват, че има страхотни резултати и благославят индийския йоги. До момента, в който не започват да валят оплаквания за сексуално посегателство.
Интересно сглобен документален филм, който ще ви ядоса по доста причини.


Murder Among the Mormons (2021) / 3 episodes

Относно една от последните продукции на Нетфликс към днешна дата не мога да кажа много, защото и най-малкото споменато нещо може да се приеме за издаване на сюжета. Както се вижда и от заглавието, става думи за престъпления и измами, свързани с мормоните в Америка. Не бях чела нищо за продукцията, така че останах много изненадана от същинската тема. Вижте го, заслужава си.


Night Stalker: The Hunt for a Serial Killer (2021) / 4 episodes

Документалният филм на Нетфликс за Ричард Рамирез, или както става известен The Night Stalker, е една от най-добре направените продукции, които съм гледала в последно време. Архивни кадри, интервюта и най-вече реконструкцията на местопрестъпленията са толкова хипнотизиращо направени, че въпреки ужасния си характер, няма да може да отлепите поглед от екраните. Американският сериен убиец е известен с терора, който сее в Лос Анджелис и Сан Франциско. В рамките на една година той оставя след себе си безброй жертви, а залавянето му е повече от впечатляващо.


Operation Varsity Blues: The College Admissions Scandal (2021) /

През 2019г. избухна скандал в Америка, който показа как хората с пари вкарват децата си в най-елитните колежи в САЩ по нелегален начин. Разследването на заговора се води под кодовото име Operation Varsity Blues. В резултат на нея тридесет и трима родители на кандидати за колеж са обвинени, че са платили над 25 милиона долара за периода 2011 – 2018г. на Уилям Сингър, организаторът на схемата, който използва част от парите за измамно повишаване на резултатите за приемни изпити и подкуп на служители на колежите.


Our Godfather (2019)

Our Godfather разказва с архивни семейни кадри, отрязъци от новини и интервюта с членове на семейството на Томазо Бушета – член на сицилианската мафия, който през 80-те години на ХХ век сътрудничи на италианските съдебни власти в борбата им срещу Коза Ностра. Бушета предоставя първия значим пробив в т. нар. Омертà – принципът на взаимно подпомагане не само между членовете на мафията, но изисквано и от останалите съпричастни. Очаква ви една кървава история, изпълнена със страх, убийства и много пари.


Trial by Media (2020) / 6 episodes

“Trial by media” е фраза, добила популярност в края на 20ти век/началото на 21ви век, която описва въздействието на телевизията и вестниците върху репутацията на човек чрез създаване на широкоразпространено схващане за вина или невинност преди или след присъда в съда. Шесте епизода на документалния сериал съдържат някои от най-драматичните процеси на всички времена, като се акцентира как отразяването в медиите може да е повлияло на присъдите.


The Fear of 13 (2015)

В филма зрителят ще се запознае с Ник Ярис, който е осъден за убийство и прекарва 22 години в затвор в Пенсилвания. Ярис разказва сам пред камера всичко за себе си – детството му, порастването, обвинението, ареста и пребиваването в затвора. Доста chilling experience е, защото всъщност самият той не е извършил убийството и борбата му за освобождаване е дълга и изпълнена със задънени улици. Интересен филм, който си заслужава вниманието.


The Ripper (2020) / 4 episodes

Документалната криминална поредица обхваща в четири епизода разказва за събитията и разследването на убийствата на 13 жени, случили се в Западен Йоркшир и Манчестър между 1975 и 1980г. Йоркширския изкормвач остава дълго време незаловен, защото грешно (ама супер грешно) профилират извършителя. Реално полицията издирва несъществуващ човек, който сами са си измислили. Продукцията е страхотна, защото показва в цялост полицейското неглижиране и некомпетенция, която за жалост се случва и в днешно време. Силно препоръчвам.


Three Identical Strangers (2018)

Започнах да гледам филма с идеята, че ще е нормална история за деца, разделени след като са родени, а след това в бъдещето се намират случайно, но изненадата ми беше пълна, когато всъщност разбрах, че гледам криминален документален филм, който показва много повече от това, което споменах. Няма да казвам нищо повече, само че главата ми не побира видяното.


The Innocent Man (2018) / 6 episodes

Документалната поредица е базирана на единствената нехудожествена книга на Джон Гришам „The Innocent Man: Murder and Injustice in a Small Town“, която разказва за живота на Роналд Уилямсън, който е погрешно осъден през 1988г. за изнасилване и убийство на жена в Ейда, Оклахома. Уилямсън е осъден на смърт и след като прекарва 11 години в чакане за изпълнение на присъдата, проверени ДНК и други доказателства показват невинността му. Поредицата обяснява и за “The Innocent Project”, благодарение на който е преразгледан споменатият случай.


Unabomber: In His Own Words (2020) / 4 episodes

Гледах “Unabomber: In His Own Words“ преди няколко дни и останах доста изненадана. Не бях чела никога нищо за Unabomber – не знаех какво и защо е извършвал (ясно, че е нещо с бомби), а също така и как са го заловили. Винаги, когато гледам или чета за убийци, го правя с цел да разбера какво се е въртяло в главата им, какви са подбудите им. В конкретните четири епизода получих точно тези отговори – недвусмислено и ясно. Тед Казински не е като всички останали известни престъпници, за които все още не се знае точно това “защо”. В продукцията ще чуете собствените му размисли, записани при интервю и в собствените му дневници и ще разберете защо така ме е впечатлил (ако може да се използва тази дума).


Набелязала съм още няколко документални филми/сериали, до които все още не съм стигнала, но се надявам да си заслужават. Ако да, ще ги включа в следващ материал.

П.П. Изгледах и Crime Scene: The Vanishing at the Cecil Hotel, но не бих ви го препоръчала. Ако държите на истинските криминални продукции, тази не е такава. Подозирам, че ще стигнете до моето положение, в което да се питате защо са дали поле на изява на хора, които са с изключително свободно време, и се опитват да “разрешат” случай единствено и само чрез помощта на интернет, БЕЗ да имат всички улики, съсипвайки през това време живота на семейството на жертвата плюс такива на още (реално) незамесени хора. Абсурдно изградено, абсурдни хора и още повече – нещо, което можеха да съберат в час са го разтеглили в четири епизода за повече от три часа и половина. Не.