Най-любимите екранизации на книги

Изразът „Книгата е по-добра от филма“ в повечето пъти е доста вярна, но няма как да се отрече, че и някои екранизации се представят на нивото, или дори понякога по-добре, от самия първообраз. Често пъти искам да прочета някоя творба, защото съм видяла трейлър на адаптация по нея, който е успял да грабне вниманието ми.
В сегашния материал съм включила сполучливите, от моя гледна точка, филми и сериали, които са точно на горе споменатото ниво.
П.П. Имам много любими филми, които са базирани на четива, но не съм чела – те няма да бъдат включени тук.


„Изкуплението Шоушенк“ и „Бъди до мен“
новели, част от „Особени сезони“ на Стивън Кинг

„Изкуплението Шоушенк“ филм (1994); „Особени сезони“ книга (1982); „Бъди до мен“ филм (1986).

Няма как в такава публикация да не се спомене „Изкуплението Шоушенк“ – филм, който не си спомням да е бил на друго място, освен на първо, в Top 250 IMDb Movies. В него участват Тим Робинс и Морган Фрийман, и е базиран на новелата „Рита Хайуърд и изкуплението Шоушенк“, която е част от култовия сборник „Особени сезони“ на Стивън Кинг. Екранизацията/новелата проследяват част от живота на Анди Дюфрейн – банкер, обвинен в убийството на съпругата си и нейния любовник. Докато излежава присъдата си, Дюфрейн се превръща в един от най-нестандартните затворници.

„Бъди до мен“ е филм, базиран на новелата „Тялото“ от същия сборник. Адаптацията/новелата са посветени на приятелството между група момчета, които тръгват да търсят тялото на изчезнало момче, което е блъснато от влак. Пътешествието им до там показва отношенията им и разкрива проблемите около порастването и бъдещето им. Стивън Кинг изгражда толкова добре образите на тези момчета, че те ще са редом до вас доста след гледането/прочитането.


„Боен Клуб“
Чък Паланюк

„Боен Клуб“ филм (1999); „Боен клуб“ книга (1996).

Ще се наложи да пренебрегна първите две правила на боен клуб, защото трябва да кажа няколко думи. Книгата на Чък Паланюк предизвиква фурор с излизането си през 1996г. – разглежданите теми, стилът на автора и неочакваният обрат са толкова отличителни, че читателите не могат да повярват на очите си. Но истинската световна слава идва след излизането на филма на Дейвид Финчър. Идеята за създаването на адапция е циркулирала активно, но много студия не се наемат да снимат този сюжет, докато Финчър не взима нещата в свои ръце. И добре че – Едуарт Нортън, Брад Пит и Хелена Бонам Картър правят роли, които ще бележат актьорските им животи.
Няма да ви разказвам нищо за сюжета – ако не сте гледали/чели „Боен клуб“ е време да го направите час по-скоро.


„Злокобен остров“
Денис Лихейн

„Злокобен остров“ филм (2010); „Злокобен остров“ книга (2003).

Първо гледах „Злокобен остров“, а след това прочетох книгата на Денис Лихейн – голям кеф бяха и двете изживявания. Лихейн е автор, чиито голяма част от книгите са екранизирани („Mystic River“, „Gone Baby Gone“, „Live by Night“, „The Drop“ и още, и още) и някои от тях са се превърнали в класики в жанра си – и не случайно. Филмовата адаптация на книгата е с участието на Леонардо ди Каприо, Марк Ръфало и Бен Кингли, а режисурата е поверена на the one and only Мартин Скорсезе. Атмосферата, сюжетът, актьорската игра и изобщо ВСИЧКО в този филм е на толкова високо ниво, че няма как да не го оцените.


„Тук няма място за старци“
Кормак Маккарти

„Тук няма място за старци“ филм (2007); „Тук няма място за старци“ книга (2005).

Кормак Маккарти е един от любимите ми автори, въпреки че съм прочела само четири негови книги (тези, които са издадени на български език). При него всяка книга е различен жанр и даже не знаех какво да очаквам от „Тук няма място за старци“. В крайна сметка ми хареса доста и беше ред да изгледам филмовата адаптация на братя Коен. Толкова добри актьори ще срещнете вътре – Хавиер Бардем, Томи Лий Джоунс и Джош Бролин; атмосферата във филма се доближава до тази в книгата, и изобщо целият филм има защо да спечели четири награди Оскар (най-добър филм, най-добър режисьор, най-добър адаптиран сценарии и най-добра поддържаща роля за Бардем) през 2008г.


„Покани ме да вляза“
Йон Айвиде Лидквист

„Пусни ме да вляза“ шведски филм (2008); „Пусни ме да вляза“ книга (2004).

И с книгата, и с филмите (защото има два) се запознах от отдавна, а съм известна с това, че не помня винаги всички, всички подробности около дадено нещо. Тук ще си помагам с Уикипедия и впечатления, които са останали до ден днешен с мен. „Пусни ме да вляза“ на Йон Айвиде Линдквист е история за вампири, но няма нищо общо със „Здрач“ и всякакви други нескопосани такива. Историята проследява две деца, които се превръщат в спасение един за друг. „Митът, че вампирът не може да влезе при човек, ако не бъде поканен, е превърнат от автора в леко зловещ, но чудесен символ на близостта и доверието.“ (извадено от анотацията на книгата). Преди всичко мога само да кажа, че вампирите не са движещите и най-важни неща в книгата.
Колкото до филмите – препоръчвам с две ръце да гледате шведския от 2008г. Американският не успява да улови всичко, случващо се в четивото, докато скандинавската лента направо ще ви попилее.


„Зеленият път“
Стивън Кинг

„Зеленият път“ филм (1999); „Зеленият път“ книга (1996).

„Зеленият път“ е още една от култовите книги на Стивън Кинг, която три години по-късно е превърната във филм, който спечели (и продължава да печели) много фенове. Историята на Джон Кофи е тъжна, интригуваща и свръхестествена – обвинен за изнасилването и убийството на две малки момиченца, той е вкаран да изчаква момента на смъртта си в затвора „Студената планина“. В ролите са ненадминатият Том Ханкс и Майкъл Кларк Дънкан, които правят филмът още по-труден за гледане – ролите им са брилянтни и филмът е номиниран за четири награди Оскар. Вдъхновението на Кинг за романа дошло от разказ на негов познат, който е бил в същия затвор.


„Разказът на прислужницата“
Маргарет Атууд

„Разказът на прислужницата“ сериал (2017- ); „Разказът на прислужницата“ книга (1985).

„Разказът на прислужницата“ от Маргарет Атууд излиза през 1985г. и все още звучи плашещо актуален и като пророчество. Надявам се да не съм права относно последното. За книгата вече съм ви говорила тук, но нека да обърна внимание на сериала на Hulu, който следва (донякъде) четивото. Всичко в него е на място и перфектно избрано – от актьорите, до режисьорското заснемане, през саундтрака, та дори и отклоненията от книгата. Има защо да е на челни места по гледаемост и ви предизвиквам да се потопите визуално в Галаад – няма да съжалявате.


„The girl with the dragon tattoo“, „The girl who played with fire“ & „The girl who kicked the hornet’s nest“
Трилогия „Милениум“ от Стиг Ларшон

„Милениум“ шведски филми (2009); „Милениум“ книги (2005, 2006, 2007).

Стиг Ларшон така и не успява да види публикуването на трилогията си. Бестселърите следват историята на Лисбет Саландер и Микаел Блумквист, които преминават от книга в книга толкова шеметно, че читателят често спира, за да осмисли what the fuck just happened. Трилогията е една от най-любимите ми и все още си спомням с какво настървение ги четох! Колкото до филмите – САЩ направиха филм по първата (за мен доста слаб) и спряха поради някакви причини, докато шведските филми, в които участват Нуми Рапас и Микаел Нюквист са изцяло на различно ниво – сурови, първични, с подходящата атмосфера и изобщо казано – страхотни.


„Игра на Тронове“
Джордж Р. Р. Мартин

„Игра на тронове“ сериал (2011-2019); „Игра на тронове“ книги (1996- ).

Въпреки че сериалът „Игра на тронове“ се различава доста, доста от книжната поредица на Джродж Р. Р. Мартин, то е факт, че запалиха толкова много хора по фентъзито. Няма никакъв смисъл да обяснявам за какво иде реч, защото надали има някой, който не знае. Само ще вметна, че последният сезон беше под всякаква критика и беше доста разочароваща съдбата на някои от героите, които бяха изграждани в продължение на толкова сезони… Дори не ми се мисли в насока дали ще дочакаме шеста и седма книга от „Песен за огън и лед“ 🙁


„Мълчанието на агнетата“
Томас Харис

„Мълчанието на агнетата“ филм (1991); „Мълчанието на агнетата“ книга (1988).

Трилогията на Томас Харис за Ханибал Лектър е доста известна и нашумяла именно заради филмите по книгите. Антъни Хопкинс се превъплащава в ненадминатия злодей, който всички обичаме да мразим, а в филмите „Червеният дракон“, „Мълчанието на агнетата“ и „Ханибал“ играят също Джоди Фостър, Джулиан Мур, Едуарт Нортън, Ралф Файнс и още утвърдени добри актьори. Книгите, в хронологичен ред, всъщност следват както малко по-нагоре изброих, но въпреки това „Мълчанието на агнетата“ е първият заснет, който носи признание на много, много нива в кино индустрията.
П.П. Преди трите филма с Хопкинс, има филмова адаптация на „Червеният дракон“ през 1986г. под името „Manhunter“. В него участват Уилям Питърсън (известен от сериала „От местопрестъплението“) и Том Нунан.
П.П.2 Има и четвърта книга от поредицата „Ханибал Лектър. Зараждането на злото“, която разкрива на читателите защо Лектър се е превърнал в това, което е. Има и филм по нея: „Hannibal Rising“ от 2007г.


„Сънсет Лимитид“
Кормак Маккарти

„Сънсет Лимитид“ филм (2011); „Сънсет Лимитид“ книга (2006).

Говорила съм ви вече за книгата на Кормак Маккарти тук, а относно филма мога да кажа само да му хвърлите едно око. Добър избор на актьори за него – Томи Лий Джоунс и Самюъл Джаксън, идеално уцелена атмосфера и един разговор, в който ще потънете много бързо.


Кои са вашите любими адаптации?