Най-добрите книги, които прочетох през 2020г. – част 2

След първа част е време и за втората такава на материала за най-добрите книги, които прочетох през 2020г. Enjoy 🙂


„Заветите“ – Маргарет Атууд

Доста съм ви говорила вече за продължението на „Разказът на прислужницата“, но нека пак да кажа няколко думи. Дългоочакваната „Заветите“, донесе много разяснения и отговори върху неизвестните, които първата книга остави, но също така породи и нови въпроси – самата Маргарет Атууд споделя не в едно интервю, че не обича и не иска да казва на читателите си какво да мислят. Това е и причината някои от нещата да нямат своя директен отговор. Колкото до самата книга – изградена е по-различен начин от първата, разказва се от името на три героини и дава повече обяснение за създаването на Галаад. „Заветите“ е достойното продължение и финал, което „Разказът на прислужницата“ заслужаваше, а също така и беше наречено, неслучайно, не на едно място за книжното събитие на 2019г.

Издателство Orange Books / Брой страници: 536 / издадена: 2020г.


„Станция Единайсет“ – Емили Сейнт Джон Мандел

Слушам от толкова отдавна за „Станция Единайсет„ на Емили Сейнт Джон Мандел, че нямаше как да не се превърне в задължително четиво.  Покрай световната здравната ситуация, която диктува живота ни от март месец насам, заглавието нашумя още повече, защото тематиката в романа обхваща световна пандемия, но с много по-разрушителни размери, отколкото това, на което сме свидетели в днешни дни. Чела съм доста представители на жанра антиутопия, но тази книга беше различна – въпреки променения и опустял свят, все пак има надежда в съзнанието на оцелелите. Емили Сейнт Джон Мандел дава най-лошия сценарий, по който може да се развият нещата, но въпреки това авторката успява да изгради един от най-меланхоличните романи, които съм чела.

Издателство Екслибрис / Брой страници: 392 / издадена: 2015г.


Трилогия „Проклятието на Воронина“ – Цветелина Владимирова
(„Вестители“ + „Пазители“ + „Благословени“)

Ако кажа, че обичам да излизам от зоната си на комфорт, ще излъжа. Но от време на време си налагам да го направя, защото иначе забивам в едни и същи жанрове, което в един момент започва да ми пречи да оценявам дори добрите книги. Та, от известно време си бях наумила, че ще прочета трилогията „Проклятието на Воронина“ от Цветелина Владимирова. Главната ми идея беше да видя как начинът на писане на Владимирова се е развил с всяка следваща книга, но толкова бързо се увлякох още от първата книга, че не можах да спра да чета! Не вярвах, че така ще лудна по историята – харесаха ми героите (с някои не си допаднахме особено :D), хареса ми как е заплетена цялата история и как в течение на трите книги се разкрива малко-малко всичко. Доста добро разнообразие ми дойдоха трите книги и ги препоръчвам силно на всички, които обичат urban fantasy и young adult.

Издателство Orange Books / Брой страници: 464+512+480 / издадени: 2017г.


„Орикс и Крейк“ – Маргарет Атууд

Книжната ми 2020г. завърши подобаващо и с гръм и трясък благодарение на „Орикс и Крейк“ от Маргарет Атууд. Никога не съм сигурна какво да очаквам от авторката, а тази книга беше в списъка ми за четене от много отдавна, въпреки че изобщо не ми стана ясно за какво иде реч в нея. Чаках да излезе с голямо нетърпение, а с още по-голямо такова я започнах и доста бързо ми отнесе главата. Първоначално тръгна малко трудно, докато си изясня какво, къде и защо се случва, но за щастие бързо се ориентирах и вече не можех да я оставя. Краят на цивилизацията и причините за него, звучат хем абсурдни, хем същевременно доста възможни. Както винаги стилът на Маргарет Атууд удивлява и се убеждавам с всяка следваща нейна книга, че само заради начинът ѝ на изразяване и мислене, ще изчета някой ден всичките ѝ творби.

Издателство Orange Books / Брой страници: 512 / издадена: 2020г.


„The Plot Against America“ – Philip Roth

Първият ми опит с книга на Филип Рот не беше особено успешен. Не знам дали защото не ѝ беше просто момента или заради нещо друго, но „Американски пасторал“ така и не можа да грабне вниманието ми. То по онова време и почти не четях такъв тип литература, та и това може да е причината. Не съм се отказала от нея, чака втория си шанс на рафта. За разлика от пасторала, в момента, в който прочетох за какво иде реч в „The Plot Against America“, просто бях сигурна, че ще ми хареса. И се оказах права. Алтернативен исторически роман, който развива идеята какво би се случило в Америка (и по света), ако Чарлз Линдберг, американският герой и симпатизант на нацистките идеи, се беше кандидатирал за президентските избори през 1940 г. и беше победил Франклин Д. Рузвелт? Какво би се случило с всички еврейски семейства в Америка? И всичко това представено през очите на малкия Филип Рот, който заедно със семейството си са главните герои в романа. Тази книга нямаше слабо място и беше истински кеф за четене!

Издателство Vintage / Брой страници: 391 / издадена: 2005г.


Е, това бяха вторите седем заглавия, които се наредиха сред любимите ми в 2020г. Очаквайте скоро и останалите книги в следващите материали <3