„12 фантастични разказа с неочакван край“ – Делян Недев и Стоян Новаков / Ревю

„12 фантастични разказа с неочакван край“ беше попаднала в полезрението ми от социалните мрежи, защото обещаваше няколко неща, които обичам да чета – разкази, фантастика и изненадващи финали. Бях в серия с книгите и си казах, че на всяка цена искам да се запозная с въпросните разкази на Делян Недев и Стоян Новаков по време на почивката около празниците. И (като никога) успях! А сега е време да ви разкажа за тях.

Не знаех какво да очаквам от съдържанието на сборника, въпреки че прочетох кратко резюме за разказите. След първия, който ми напомни леко като идея за един от епизодите на „Black Mirror“ си знаех, че ме чакат интересни срещи нататък из страниците. Хареса ми, че творбите вътре се редуват – една на единия автор, една на другия. Темите, които засягат са доста разнообразни, но може би общото, което ги скрепява и обединява, е технологичният подем и човешката природа. Атомни централи, клониране, пътуване във времето, симулации, изкуствен интелект и какво ли още ще видите в „12 фантастични разказа с неочакван край“. И като стана дума – повечето от разказите наистина са с доста непридвидим край 😀

Когато чета или гледам подобен тип творби, се загнездва една несигурност и страх в мен – развитието на технологиите и изкуствения интелект се случва толкова бързо, че не си сигурен дали като се събудиш на следващия ден няма да е вече късно и да си герой в някой от тези разкази или филми. Делян Недев и Стоян Новаков са се справили чудесно с тази част – попадането в толкова много различни светове ми подейства отрезвяващо и беше истински кеф да изчета всичко до последната страница.

Всички разкази ми харесаха, но както винаги става със сборниците, имам изявени фаворити. „Тиймбилдинг“, „В един идеален живот“, „Навременна цензура“, „Тестът“ и „Дългият път“ – по същество и разглеждани теми са доста различни един от друг, но идеите в тях много, много ми харесаха и дори се хващам, че доста дни след като съм ги прочела, мисля над някои от споменатите аспекти в тях.

„12 фантастични разказа с неочакван край“ са доста, доста добро родно попадение. Наистина останах изненадана от всичко, което намерих между кориците – има за всекиго по нещо. Обичам да чета антиутопии, да „виждам“ последиците след цялото това забързано ежедневие и наука – плашещо е, но, за жалост, май точно натам ни води бъдещето. Очаквам с огромно нетърпение да прочета още нещо от Делян Недев и Стоян Новаков – определено си заслужава и се гордея, че имаме родни автори, които настъпват така смело във фантастичния (от всякакъв характер) свят.

Още ревюта на сборника с разкази може да прочетете и в Книжен Петър, Reader Sense, ShadowDance и ASBooks.

Благодаря за Стоян Новаков и Делян Недев за предоставената възможност 🙂