Ужасът в литературата и поджанрове

Наскоро беше Хелоуин и по този случай реших да събера всички любими мои книги от жанра ужаси на една купчина и да ги снимам. Оказа се, че това не е никак лесно, защото започнах да се чудя дали дадени заглавия влизат в тази категория. Добре съм запозната с повечето поджанрове на horror литературата, но като че ли като кажеш “Чета един ужас” всички си представят нещо от рода на Сейлъмс Лот и Дракула. Което в никакъв случай не е грешно, просто хорър литературата е много повече от това.

Направих проучване за най-известните и популярните такива, но всъщност списъкът, в никакъв случай, няма да е изчерпателен. Е, да започваме!

~ Готик ужаси ~

Логично започвам представянето от първия появил се в литературата – готик ужасът. През XVIII век романтизмът е в разцвета си, а заедно с него се поява и готическият жанр на ужасите. Той всъщност поставя основите на това течение в литературата и не малко, дори съвременни автори, са повлияни от творбите, написани тогава.
Готическият ужас обикновено съчетава фантастика, ужас, смърт и понякога романтика. Едгар Алън По е авторът, чиито творби са едни от най-важните произведения на готическия ужас. Той също така за пръв път въвежда комбинирането на романтизма с ужасното и зловещото в своите смразяващи истории.

Някои от забележителните произведения на готическия ужас са:
„Франкенщайн“ от Мери Шели
„Дракула“ на Брам Стокър
„Свърталище на духове“ от Шърли Джаксън
„Примката на призрака“ на Хенри Джеймс
●  повечето произведения на Едгар Алън По


~ Паранормални ужаси ~

Паранормалните ужаси са слабо дефиниран поджанр, защото историите и романите, попадащи в него, обикновено се припокриват с други категории.
В американският речник „Мериам Уебстър“ паранормален значи нещо, което няма как да е обяснимо научно. Що се отнася до художествената литература тук влизат истории, в които има духове и обитавани от духове места, демонични сили и обладаване от демони/духове.

Ето и няколко заглавия, влизащи в този (малко размит) поджанр:
„Заклинателят“ от Уилям Питър Блати
„Сиянието“ на Стивън Кинг
„Призраци в моята глава“ от Пол Трембли
„Свърталище на духове“от Шърли Джаксън (да, пасва добре и в този поджанр)


~ Психологически ужаси ~

Това е най-любимият ми поджанр от хорър литературата. За мен винаги най-страшното нещо са били не измислени чудовища, демони и подобни, а реалният ужас, който може да се случи навсякъде около нас. И с нас.
Доста добро описание на стила е успял да обобщи Айви Лофберг: „В психологическия ужас присъстват подозрителност, недоверие, неувереност в себе си и параноя за себе си, другите или света. Емоционалните и психически страхове, които държат хората будни през нощта и предизвикват чувството на страх във всекидневния живот.“

Психологическите романи на ужасите често дават на читателите по-дълбоко и тревожно чувство на страх, в сравнение с призраците и духовете. Те също така хвърлят светлина върху човешкото състояние, като включва емоции, с които всички можем да се свържем.

Интересни книги влизащи в тази категория:
„Бебето на Розмари“ от Айра Левин
„Мълчанието на агнетата“ на Томас Харис
„Никога не ме оставяй“ от Казуо Ишигуро
„Парфюмът, Историята на един убиец“ на Патрик Зюскинд
„Дългата разходка“ на Стивън Кинг
„Наричаха я Грейс“ на Маргарет Атууд
„Мизъри“ на Стивън Кинг


~ Постапокалиптични ужаси ~

Цивилизацията я няма, заменена е с нещо тъмно и опасно. Да, немалко са романите, които попадат в тази категория, и не случайно. Често постапокалиптичните романи са причислени към антиутопиите, но други могат да се считат за поджанр на ужаса, защото включват ужасяващи, и често потресаващи, елементи – зомбита, вампири, смъртоносни  епидемии и още една камара подобни.

Ето и няколко заглавия, влизащи в тук:
„Пътят“ от Кормак Маккарти
„Сблъсък“ от Стивън Кинг
„Метро 2033“ от Дмитрий Глуховски
„Лебедова песен“от Робърт Маккамън
„Z-та световна война“от Макс Брукс
„Аз съм легенда“ на Ричард Матисън


~ Психопати и Серийни убийци ~

Ако за тях няма специално създаден поджанр, не знам за кого другиго трябваше!
Маниаци, ненормалници, психопати, социопати, канибали. Всички те влизат гордо в собствена подкатегория. Не е тайна, че те присъстват в ужас жанра от доста, доста отдавна.
В романите, които попадат тук, се страхуваме от хората – от тяхните тъмни мисли и мотиви, които едва ли бихме могли да разберем. Хората, които искат (или трябва) да видят как останалите страдат.
П.П. Този поджанр се припокрива донякъде с психологическите ужаси.

Ето и няколко известни заглавия, които попадат тук:
„Психо“ от Робърт Блох
„Американски психар“ от Брет Ийстън Елис
„Мълчанието на агнетата“ на Томас Харис
„Алиенистът“от Кейлъб Кар
„Невидим“от Джеймс Патерсън
„Снежния човек“ на Ю Несбьо


~ Научнофантастични ужаси ~

Историите, които влизат в тези поджанр съчетават научнофантастични елементи (като космически пътувания и футуристични общества) с често използвани хорър елементи (същества или извънземни). Комбинацията дава страхотен и запомнящ се резултат.

Ето и няколко известни заглавия, които попадат тук:
„Заразата“ от Ерин Бауман
„Слепоглед“ от Питър Уотс
„Nightflyers“ на Джордж Р.Р. Мартин
„Infected“от Кейлъб Кар
„Лешояди“от Дан Симънс
●  включвам и трилогията „Remembrance of the Earth’s Past“ от Лиу Цъсин, защото донякъде попада в категорията.


~ Свръхестествени ужаси ~

Границите между някои поджанрове са толкова размити, че не е сигурно по кои параграфи е най-добре да се случи разграничаването им. Например паранормалните и свръхестествените. Ако се замислим, ще кажем че са едно и също нещо, но реално имат разлика – паранормалните ужаси съдържат нещо, което не може да се обясни научно, а свръхествествените романи, ако се водим отново по обяснението в американският речник „Мериам Уебстър“, са такива, в които се надхвърлят природните закони. Ясно е, че това определение е бая обширно, но да речем, че към свръхествествените ужаси ще влязат всички вампири, върколаци, чудовища и други същества, които се противопоставят на природните закони.

Ето и примери за свръхестествени четива:
„House of Leaves“ от Марк З. Даниелевски
„Дракула“ на Брам Стокър
„Сейлъмс Лот“ от Стивън Кинг
„Интервю с вампир“ на Ан Райс
„Вълци“ на Уитли Стрийбър


~ Други поджанрове на ужаса ~

Както споменах и в началото – този материал няма да е в никакъв случай изчерпателен, от една страна защото съществуват много видове ужаси в литературата, но най-вече защото се припокриват.
Мога да ви кажа, че съществуват още:
● хумористичен ужас
● дарк фентъзи = хорър + фентъзи.
● ужаси, които са вдъхновени от Хауърд Лъвкрафт
● body horror – илюстрира в ярки графични подробности оскверняване или мутации на човешкото тяло)
● splatterpunk – съдържа кървави и обезпокоителни изображение на насилие, което е в рязък контраст с обикновените кротко разказвани ужаси.
● еротичен ужас = хорър + романтика. Вампирските фентъзи романи влизат в тази категория.

Е, малко дълъг материал, но се надявам е хвърлил светлина върху темата.
Та, четете ли ужаси, и ако да – какви точно? 🙂

Tags:, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,