„The Plot Against America“ – Philip Roth / Ревю

Установила съм, че за да подхвана някое заглавие, което отдавна стои в списъка ми, най-мотивиращо ми действа новината за предстоящата му екранизация. The Plot Against America от Филип Рот e точно такъв пример – премиерата на сериала наближаваше (вече тече по HBO), а аз исках първо да прочета книгата. От нея ме делеше само един клик в Amazon и я започнах веднага щом пристигна на електронния ми четец.

Сигурно знаете, защото го повтарям често, че обичам да чета исторически романи. Намирам ги за гъделичкащи любопитството. След отгръщането на последната страница неминуемо сядам да проуча голяма част от споменатите факти и събития. Благодарение на „Аламут“ от Владимир Бартол, „Тайните, които не разкрихме“ от Лара Прескот и „22 ноември 1963“ от Стивън Кинг научих неща, за които дори не подозирах.

The Plot Against America е алтернативен исторически роман (подобен на този на Стивън Кинг)Филип Рот задава въпроса „Ами ако…?“ и се опитва да изследва последиците от него. Какво би станало, ако американският герой и симпатизант на нацистките идеи Чарлз Линдберг се беше кандидатирал за президентските избори през 1940 г. и беше победил Франклин Д. Рузвелт? Читателят проследява сюжета, преломите и страха през очите на тогава осемгодишния Филип Рот (да, роднините му са главните герои!), който расте в обичано еврейско семейство, в квартал, където цари разбирателство, задружност и мир. Животът на американските евреи, порядките и бъдещето обаче никога вече няма да са същите.

I eagerly observed its national holidays, and without giving a second thought to my affinity for the Fourth of July fireworks or the Thanksgiving turkey or the Decoration Day double-header. Our homeland was America. Then the Republicans nominated Lindbergh and everything changed.

Романът проследява промените, които настъпват в семейството, на фона на (не)случващото се в страната. Израстването на Филип и трансформацията на заобикалящия го свят са брилянтно описани. Неразбирането и детското му недоумение към отношенията в един дом, чиито правила малко по малко започва да се изкривяват, продиктувани от страха, са толкова ярко представени, че няма как да не се поставиш на негово място – в кухнята, наблюдавайки като воайор проблемите на домакинството.

It’s so heartbreaking, violence, when it’s in a house-like seeing the clothes in a tree after an explosion. You may be prepared to see death but not the clothes in the tree.

Филип Рот е засегнал безброй теми в The Plot Against America, като е съумял да обърне едвакво внимание на всяка една от тях. Страхът се явява главният подстрекател. Страхът да не разделят семейството ти. Страхът Америка да не се превърне в нацистка Германия. Страхът да се мъчиш да живееш нормално. Както се споменава и в самата книга, евреите са свикнали да не се набиват на очи, да са по-тихи и сдържани. Те са потресени от избирането на Линдберг и се боят от възможните последици. Хора с открити антисемистки убеждения набират все повече смелост да излязат по улиците на различни градове и кажи-речи поставят началото на края.

Антисемитизмът е препъникамъчето, което обръща цялата каруца. Известният еврейски колумнист Уолтър Уинчел не спира да подклажда паниката на обществото със своите радиорубрики и безцеремонно нарича сегашния президент нацист. Лелята на Филип, Евелин, пък се омъжва за знаменития пастор Лайнъл Бенгелсдорф, който подкрепя всячески Линдберг и се опитва да убеди цялата еврейска общност, че президентът е мил и хрисим човек.

Рот е изградил семейство Рот по зашеметяващ начин. Образите им са изтъкани от принципи и опасения и са толкова истински, че несъзнателно ще започнете да се притеснявате заедно с тях. Сложните взаимотношения в домакинството претърпяват куп сътресения и не бива да се учудвате, ако героите, които сте срещнали в началото на книгата, са коренно различни хора на финала ѝ.

How can people like these be in charge of our country? If I didn’t see it with my own eyes, I’d think I was having a hallucination.

Трябва да си призная, без ни най-малко да преувеличавам, че всичко в The Plot Against America ми хареса – сюжетът, умело пресъздадената атмосфера и политическа обстановка, и най-вече персонажите. Филип Рот е страхотен. Просто страхотен. Да проследиш преобразяването на обществото през очите на различните членове на едно семейство, е изключително ефективен метод. Речникът ми е твърде беден, че да изразя всичко, което ме накара да почувствам. Рот е уловил страха, разчленил го е на малки парченца и е успял да изгради реалистична, увлекателна история, която няма да ви даде мира.

А и как би могла – представяте ли си Третият райх да беше излязъл победител от Втората световна война?