Любими прочетени книги, които (все още) нямам на рафтовете си

Неведнъж съм казвала, че вкъщи имам сума ти книги, които все още са непрочетени. А пък това, че продължавам да купувам още и още, дори няма да го коментирам. Замислих се, че всъщност много мои любими книги, по една или друга причина, не са на рафтовете и физически не ги притежавам. Много се надявам в някакъв момент да успея да се сдобия с тях, защото тогава вече, с ръка на сърцето, ще мога да кажа: “Ето това са (посочвайки доста на брой рафтове) най-близките до сърцето ми книги. Събрани най-накрая на едно място!”

Реших да направя един пост, свързан с тях- хем за да си припомня колко хубави мигове съм имала, хем за да успея да направя някаква равносметка на нещата. По-долу може да ги видите, като има цели шест поредици и шест книги. Не си бях давала сметка, че едно време четях доста книжни серии, които и до ден днешен много обичам.

А при вас какво е положението – кои са книгите, които са оставили следа у вас и често споменавате като любими, но нямате в библиотеката си?

~Книги~

“4 3 2 1”
Пол Остър

Книгата четох предварително, издателство Colibri ми я предоставиха най-мило на електронен носител, благодарение на “Аз чета” <3 . Обичам всичко в тази книга, а в ревюто успях да обхвана една доста малка част от това, което ми хареса – иначе щеше да стане супер дълъг пост. Все още я нямам в библиотеката си, но ще трябва да поправя тази грешка съвсем скоро 😀


“Великият Гетсби”
Ф. Скот Фицджералд

Много обичам тази книга, но така и не знам кое от изданията на българския пазар е издържано и добре направено. За сватбата на близка моя приятелка купих едно, което на външен вид изглеждаше страхотно – изчистено, с дебели корици. Оказа се, че има доста грешки в него, което по никакъв начин не бях предвидила. Въпросното издание е на изд. Smart Books, но ако имате предложение кое е ок, моля, споделете в коментари.
П.П. Без това, което е с филмовата корица. Мразя книги, чиито корици са постерите на екранизациите им.


“Парфюмът. Историята на един убиец”
Патрик Зюскинд

Толкова бързо четох тази книга, че не мога да опиша с думи прости колко много ми хареса. Тя и не трябва да се описва, просто се потопете в нея и ѝ позволете да ви погълне с невероятния сюжет и стил на Зюскинд.


“Гробище за домашни любимци”
Стивън Кинг

Много искам да имам това издание, което е от 2003г., но за жалост няма намиране никъде. До колкото знае, то е най-пълното и подробно, а всички след него са с доста стар превод, дори тези, които бяха преиздадени наскоро. Ако се разтърсите по групите, ще видите, че има хора, които я продават, но цената ѝ надвишава нормалните граници. Е, ще си помечтая.


“Shutter Island”
Dennis Lehane

Бях гледала едноименния филм с Леонардо ди Каприо и е един от любимите ми. След това разбрах, че е базиран на книга (suprise, suprise) от Денис Лихейн и бързо я прочетох. Знаех какво ще се случи, но е истинско удоволствие да прочетеш как точно го е изградил авторът. Четох я на английски език и бих искала да я имам на същия език. Знам, че е издадена преди много време на български и е трудно намираема.


“Зеленият път”
Стивън Кинг

“Зеленият път” толкова много ме натъжи, че до ден днешен не си го обяснявам как се случи. Стивън Кинг не случайно е един от най-любимите ми автори – умеещ да изгражда героите си както никой друг, играещ си с емоциите, скрити дълбоко в читателя. Ненадминат е.


~Поредици~

Първите български издания на Хари Потър
Дж. К. Роулинг

Хари Потър беше, а и все още е, световна сензация, която накара толкова много деца по света да четат и да живеят дълго време с магия в душите си. Никога не съм притежавала книгите, но си спомням толкова ясно как моята най-добра приятелка си ги купуваше още когато излизаха, а след като скоростно прочиташе въпросната книга, ми я даваше. Голям кеф беше – лягах на продънения диван в кухнята и толкова настървено четях, че нямах нужда от храна, вода и спане. Ех, какви времена бяха…


Поредица “Песен за огън и лед”
Джордж Р. Р. Мартин

Мога да говоря до утре колко и защо харесвам поредицата на Джордж Р. Р. Мартин, която нашумя покрай сериалът на HBO – Game of Thrones. Все още не съм ги закупила, защото имам тайна надежда, че най-накрая ще вземе да напише и издаде останалите две книги от поредицата. Дано надеждата да не умре последна, че ще е доста неприятно, особено след това чакане.


Последните български издания на Ханибал Лектър
Томас Харис

Четох книгите още преди да ги преиздадат с въпросните супер яки корици, но се случи така, че парите си бяха кът по онова време и нямаше как да се добера до тях. Всеизвестен факт е, че животът е гаден, защото когато вече имах финансовата възможност, ги нямаше никъде налични и трите. “Мълчанието на ангетата” е ненамираема, втора и трета книга все още може да се намерят тук-там.

Снимка: Emag

Трилогия “Милениум”
Стиг Ларшон

Никога няма да се отметна от думите си, че поредицата “Милениум” от Стиг Ларшон, е едно от най-добрите неща, които съм чела някога. Жалко е, че Ларшон не е сред нас вече, защото кой знае още колко добри неща щеше да напише. Шведските филми по трилогията също са безупречни, така че ако сте чели книгите – беж да гледате филмите на Нилс Арден Оплев (първа част) и Даниел Алфредсън (втора и трета). Иронията е, че съм купувала трилогията за подарък и тогава ги и четох. Мисля скоро да си направя подарък ‘от мен за мен’, така и така последният месец е посветен на купуването на книги 😀
П.П. Моля ви, изобщо не ми споменавайте измислените продължения, написани от Лагеркранс. Просто не.

Снимка: Ozone

“Метро 2033” и “Метро 2034”
Дмитрий Глуховски

“Метро 2033” ми беше дадена от колега, защото сметна, че може да ми хареса. Надали някога изобщо щях да посегна, за да видя за какво пише Глуховски в една от най-известните поредици по света, предвид и игрите, направени по нея. Е, прочетох я, върнах я, взех назаем след това “Метро 2034” ,а в някакъв момент излезе на българския пазар “Метро 2035” за пръв път. Е, последната си я купих и я имам, но не ми е завършена поредицата. Скоро, както с горния пример, мисля да си ги набавя :   )


Трилогия “Първият закон”
Джо Абъркромби

Срещата с Джо Абъркромби си беше любов от пръв поглед. Страшно увлекателен стил и сюжет. Добро фентъзи с хумор, който е съвсем на място. Много ми хареса <3

Снимка: Trubadurs.com

Малко дълго се получи, но ви поздравявам, ако сте стигнали тук. Кои са вашите такива книги?