Best True Crime Documentaries /so far/

Както бях споменала във facebook страницата на Seasons of Aya, ще опитам да съм малко по-активна, и то не само по теми, касаещи книги.

От много отдавна чета и гледам всичко свързано с убийци и серийни такива. Причината е, че искам да се опитам да дам обяснение за себе си какво се случва в главата на тези хора, какво ги подтиква към бруталните и нечовешки дела, които причиняват на останалите. Истина е, че почти винаги в детството им е имало травми, които се смятат едва ли не за отговор на въпроса защо те са станали такива. Но не може да е толкова просто. Няма как. Това е и причината да продължавам да гледам и чета купища материали за природата на тези хора и лошото е, че колкото повече задълбаваш, толкова повече не можеш да кажеш със сигурност какво се случва в мозъка им. Не са малко изследванията и интервютата със серийни убийци, от които може да те побият тръпки, но те всъщност дават поне някаква яснота за човека, който е насреща.

Естествено, в жанра true crime има доста подкатегории, които започвам да преокривам малко по малко, но за жалост много от тях са неразкрити случаи, а митовете и легендите около тях са повече, отколкото фактите.
В тази връзка извадих най-добрите документални true crime поредици и филми, на които съм попадала. Сред заглавията ще срещнете и имената на екранизации и възстановки на известни събития. Списъкът не е изчерпателен, но ако вие сте попаднали на нещо, което е добре заснето, достоверно и chilling – ще чакам коментара ви в секцията след поста.

Evil Genius / 4 episodes

В рамките на четири епизода, които най-вероятно ще изгледате наведнъж, документалната поредица “Evil Genius: : The True Story of America’s Most Diabolical Bank Heist” обещава да разкрие истината зад необикновен банков обир, който се извършва в Ери (Пенсилвания) на 28 август 2003г. Доставчикът на пица Брайън Уелс ограбва банка. На врата му е заключена бомба, която по-късно се взривява – всичко това е предадено пряко по телевизията, защото никой не вярва, че бомбата е истинска. Защо обикновен човек ограбва банка и се самовзривява? Отговорите са доста притеснителни, а аз няма да ви кажа нищо повече, защото ще ви отнема удоволствието от научаване на тъмните подробности.

The Confession Kiler / 5 episodes

Документалният филм от пет части, който разказва историята на Хенри Лий Лукас, който е известен с това, че е човекът, поел отговорност за стотици убийства. В периода от 1983г. до 1984г. (две години) Лукас помага на тексаските рейнджъри да затворят и разрешат 213 неразрешени случая. Подробности обаче остават това, че жертвите, методите и оръжията са подбрани на случаен принцип, а действителните доказателства липсват. Може ли един човек да извърши всички тези убийства или всичко е една нагласена и манипулирана история?

When They See Us / 4 episodes

Една пролетна вечер през 1989г. група от около тридесет тийнейджъри се мотаят в Сентръл Парк, Ню Йорк. Някои от тях нараняват други в парка, други тормозят бездомни хора. Същата вечер 28-годишната бяла жена Триша Мейли тича в парка. По-късно тя е намерена пребита и изнасилена и прекарва дванадесет дни в кома.
Петима млади чернокожи и испанци на възраст между 14 и 16 са признати за виновни. Те стават известни като The Central Park Five.  Но те не са извършили престъплението.

Conversations with a Killer: The Ted Bundy Tapes / 4 episodes

Американският документален филм “Conversations with a Killer: The Ted Bundy Tapes” е разделен на четири епизода и премиерата му беше насрочена на датата, в която се навършваха 30 години от екзекуцията на Тед Бънди. Продукцията е сглобена от около сто часа интервюта и архивни кадри на серийния убиец, както и интервюта със семейството му, приятели, оцелели жертви и на органите на реда, които са работили по случая.

The People v. O. J. Simpson: American Crime Story / 10 episodes

Историята около процеса срещу О Джей Симпсън е достатъчно известна и пълна с неясни обстоятелства. Първият сезон на American Crime Story на Раян Мърфи решава да се съсредоточи точно върху него, като сериалът е изграден на база на книгата “The Run of His Life: The People v. O. J. Simpson” на Джефри Тобин, написана през 1997 г. Известният спортист и актьор е главен заподозрян в убийството на бившата си съпруга Никол Браун и на приятеля й Роналд Голдман. Делото срещу него е повече от бутафорно, а продукцията на Мърфи (благодарение и на добрите актьори от ранга на Куба Гудинг Джуниър, Сара Полсън, Джон Траволта, Дейвид Шуимър и др.) успява да услови хаоса на случващото се. Изглежда реалистично, а изводите се оставят на зрителите.

Out of Thin Air

Попаднах на “Out of Thin Air” случайно, след като потърсих в Google “the best true crime”. Това е първото заглавие в материала ми, което е филм, а не сериал. Кой е случаят, който всеки в Исландия знае дори сега, години по-късно? През 1974г. двама мъже изчезват в рамките на няколко месеца. Когато това се случи в тясна общност, в която всеки познава всеки, и престъпността е сведена до минимум, полицията трябва да действа бързо. Много бързо. Но дали в бързината се взимат разумни решения и изводи?

Tiger King: Murder, Mayhem and Madness / 7(+1) episodes

Това е сериалът, за който просто ми казаха: “Гледай го!”. Няма как да обясня цялото ми объркване, след като мина първият епизод, а пък да не говорим, че ставаше все по-абсурдно след всеки следващ. “Tiger King” представя хората, които отглеждат всякакви големи котки в Америка за пари. Да, те ги харесват, грижат се за тях, но всичко е в името на банкнотите. Ще видите толкова странни хора, вражда, абсурдни животи, а и ви уверявам, че ще си кажете поне няколко пъти наум: “Няма как да съществуват такива хора.” Но ще ви разочаровам – има. You need to watch it.

Tell me who I am

“Tell me who I am” е документален филм, който разкрива доста смущаващата история на едно семейство. Алекс Люис, който претърпява катастрофа с мотоциклет, се събужда след три месечна кома, за да открие, че не разпознава нищо около него и няма никакви спомени за живота си до този момент. Единственото нещо, което разпознава, е лицето на идентичния му брат-близнак Маркъс Луис. Маркъс решава, като единствен носител на спомените им, да обрисува картина на щастливо семейство, в което са отраснали. Но истината далеч не е такава. Години по-късно ще е ред истината да излезе наяве за Алекс.
Ужасно болезнена документалистика, която няма да може да изтриете от съзнанието си.

Mindhunter / 2 seasons, 19 episodes

Надали има някой, който не е чувал за “Mindhunter”. Гениална продукция във всяко едно отношение – сюжет, герои, актьорска игра, режисура, музика. Всичко е на толкова професионално и идеално ниво, че наистина не съм срещала друг толкова зашеметяващо изграден сериал.
Продукцията е базирана на книгата от 1996г. “Mind Hunter: Inside the FBI’s Elite Serial Crime Unit” от бившия специален агент Джон Дъглас и Марк Олшакер. ФБР агентите Холдън Форд и Бил Тренч, заедно с психолога Уенди Кар, ръководят отдела за поведенчески изследвания във ФБР в Куонтико, Вирджиния. Те за пръв път въвеждат израждането на профили, като за целта интервюират затворени серийни убийци, за да разберат как мислят, с надеждата да приложат тези знания за решаване на текущи случаи.

Ако и вие сте попаднали на още интересни подобни заглавия – споделете в коментар.