„Убийството е всичко“ – Антъни Хоровиц / Ревю

Обичам да чета трилъри и мистерии, но е изненадващо да попаднеш на книга, която хем носи тези елементи, хем е изградена по толкова различен начин, че на разсъдъка ти му е необходимо време да разграничи измислицата от реалността. Антъни Хоровиц ме изненада. Пак. След като успя да го направи с първия си издаден у нас роман „Мозайка от убийства“, вторият – „Убийството е всичко“ (изд. „Еднорог“) затвърди мястото му в личния ми списък с автори, които следя.

Ще се опитам да пресъздам в най-кратък и стегнат вид сюжета, за да се потопите поне закратко в атмосферата, която ви чака. Даяна Купър посещава погребално бюро, за да организира собственото си погребение. Наглед нищо необичайно. Шест часа по-късно тя е убита. Случаят е странен, заподозрените са много, но кой всъщност е извършил деянието?

Бившият служител на полицията Даниъл Хоторн, когото наемат за крайно сложни и неразгадаеми престъпления, е повикан като консултант, за да разплете мистерията. От своя страна, той вижда потенциала в събитията и се свързва с Антъни Хоровиц (да, писателят Хоровиц). Хоторн му предлага да напишат заедно книга, която описва разрешението на случая. И двамата обаче не подозират с какво ще се наложи да се сблъскат, докато получат отговор на загадките.

„Убийството е всичко“ е разказана от първо лице, при това от гледната точка на Антъни Хоровиц. Освен неин автор той е и един от главните герои на книгата. Впечатляващо хитроумен и нестандартен подход, който не си спомням да съм срещала в друг роман. Хоровиц ни вкарва в историята и, наред с убийството и писането, преплита толкова умело реални факти от нашия свят с художествена измислица, че в даден момент читателят неусетно започва да проверява имена и събития в “Гугъл”. Границата е толкова размита и същевременно изкусно изградена, че изследването ѝ носи истинско удоволствие.

Антъни Хоровиц (снимка: Anthonyhorowitz.com)

Персонажите са изградени изключително пълнокръвно. Честно казано, не знам дали някои от тях са базирани на реални личности, или са се родили от въображението на автора. Хоторн, който е водещата сила в разследването и следва видимите (и невидимите) следи, е особняк – затворен професионалист със странни навици и особено несъобразителен подход. Съвместната работа с него едновременно ще ви възхити и отчае. За сметка на това образът на Антъни Хоровиц ме накара да се почувствам така, все едно чета дневниците му. Той предоставя дълбоко лична информация, чиято достоверност дори може да се провери. Представянето му по този начин ме накара да го харесвам още повече (и определено да прочета още негови книги!).

Взаимотношенията между двамата са странни, неловки и даже изглежда, че няма да сработят. Докато единият очаква всичко да е подплатено с факти и да няма никакви писателски измишльотини, другият не може да избяга от доукрасяването на историята и предаването ѝ във вид, в който ще допадне на читателя. Все пак общата им цел е да напишат заедно книга, която да докара продажби. Целта е ясна, но дали ще успеят да заработят заедно като едно цяло?

Самото убийство и малките парчета от пъзела, който трябва да подредите, ще ви подтикнат да мислите и премисляте, да се връщате към вече отгърнати страници, за да проверите някоя подробност. Може да ви се случи на няколко пъти да си кажете: „АХА! Знам кой го е направил!“ и не след дълго да установите, че не само вие сте стигнали до този извод. С малката подробност, че ще е грешен 🙂 Уликите са колкото конкретни, толкова и подвеждащи, но иначе къде ще отиде удоволствието от прочита?

„Убийството е всичко“ е брилянтно изтъкана мистерия. Границата между реалността и измислицата в нея е толкова тънка, че сякаш четете разказ за истинско престъпление. Единият главен герой е самият автор, който ви разкрива интригуващи факти за живота си. Другият пък е чешит, когото е неизбежно да харесате. Историята ще ви завърти шеметно и няма да имате търпение да стигнете до последната страница и да разберете какво, за бога, се е случило!

*Ревюто е публикувано за пръв път в “Аз чета”.