„Лунно сияние“ – Майкъл Шейбон / Ревю

През зимните дни няма нищо по-хубаво от това да намерите книга, която ще ви сгрее при минусови температури отвън. Майкъл Шейбон е автор, чийто роман „Невероятните приключения на Кавалиър и Клей“ седи кротко на рафта ми с непрочетени заглавия, защото все не му идва времето. И докато се наканя да стигна до него, излезе „Лунно сияние“ (изд. „Еднорог“), която звучеше много по-различно от предишната му книга, а и да си призная – много по-близка до историите, които чета в последно време.

Та, благодарение на тези художествени мемоари най-накрая се докоснах до Шейбон, който има какво да ви каже и разкаже за Холокоста, войната, ракетите и любовта. „Лунно сияние“ комбинира по неподражаем начин сивото и цветното, емоциите и спомените, литературното и спомените на неговия дядо.

В подготовката на настоящите спомени съм се придържал към фактите, освен в случаите, когато същите тези факти отказваха да се подчинят на паметта, целта на повествованието или пък на истината, такава, каквато аз предпочитам да я виждам. Там, където съм си позволил волности с имената, датите, местата, събитията и разговорите, или пък със самоличността, подбудите и взаимовръзките между членове на семейството и исторически личности, то читателят може да бъде сигурен, че съм го направил с подобаваща страст.

„Лунно сияние“ е вдъхновена от историите, които дядото на Майкъл Шейбон споделя с него в последните си мигове. Ще преживеете Втората световна война, зараждането на една любов, трудностите на семейния живот, приключения от всякакъв характер, истории за Kосмоса, Луната и още, и още. Тайни с разрушителна сила се подават зад всеки ъгъл, а сюжетът криволичи между минало и настояще със скорост, позволяваща на читателя да попие и огледа от всички страни ситуациите, в които са поставени героите. Както можете да разберете от цитата по-горе, книгата комбинира както истински спомени, така и измислени хора и събития, които са преплетени по особено интересен и вълнуващ начин. Изборът кое е реалното и кое – фикционалното, Шейбон е оставил на читателите.

Когато проверих за какво иде реч в „Лунно сияние“, ми се стори, че ще ми донесе усещането от прочита на „4 3 2 1“ на Пол Остър. Започнах я с очаквания, което, нека си признаем, не е най-правилният начин да подходиш към една книга. В крайна сметка обаче съм доволна, че те се оправдаха – житейският път на главния персонаж, чието име така и не научаваме, е толкова шарен откъм емоции и перипетии, че направи стартирането на читателската ми 2019 година страхотно.

[…] деветдесет процента от всичко, което някога ми бе казвал за жизнения си път, научих през сетните му десет дни.

Майкъл Шейбон, (снимка: Celeste Sloman, The Wall Street Journal)

В съвременния свят често четем книги и гледаме филми за случилото се през XX век. Втората световна война и нейните последици, пагубни за милиони души – независимо дали говорим за физически или психически вреди, са повлияли и продължават да влияят на живота на много хора по света. Майкъл Шейбон е успял да претвори по състрадателен начин атмосферата на онова време, като е вплел умело обграждащите един индивид обстоятелства. Зараждащата се любов и потискането ѝ, израстването на духа у човек и формирането на мечти. А след това и отказването от тях. Всичко това е описано по толкова стоплящ начин, че няма как книгата да не ви докосне с някои от засегнатите в нея теми.

Съвсем честно ще си призная, че интересът и мечтите на главния герой, които са свързани с ракетите, Космоса и летенето до Луната, не ми бяха особено любопитни. Винаги съм предпочитала изграждането на образите, вътрешните им терзания и най-вече усетът на един автор да ги предаде така, че читателят да има чувството как плава сред мислите на измислените персонажи. А Майкъл Шейбон е от писателите, които го умеят.

Засегнатите теми дават достатъчно хляб за размисъл – за съдбата на евреите, избягали или не, от парния чук на Втората световна война. Как продължаваш живота си, след като голяма част от семейството ти е загубило своя, а ти трябва да започнеш наново на чуждо място с непознати хора. Силата, която ще откриете във всеки герой, е толкова впечатляваща, че ще искате да научите още повече подробности за миналото му. Щеше ми се Шейбон да отдели повече време за историята на баба му, защото за мен тя е най-интересният образ в книгата.

Казах много и усещам, че пак не е достатъчно. Мога да напиша още подробности за романа, но къде ще отиде удоволствието от вашия прочит? За „Лунно сияние“ е необходимо да знаете само, че действието се развива на фона на един от най-интригуващите и мъчителни периоди в световната история, че в нея ще срещнете всичко от житейския път на един човек в разнообразни краски и че ще замае главата ви. Но най-най-важното е, че Майкъл Шейбон ще стопли сърцето ви и ще остави едно огънче да гори у вас.

*Ревюто е публикувано за пръв път в “Аз чета”.