„Разкази за родината“ – Дмитрий Глуховски / Ревю

Антиутопични светове, изпълнени с мрак, които карат фантазията ви да рисува ужасяващи картини. Хора на предела на възможностите си, борещи се с вътрешните си демони. Странни създания, сбъдващи кошмарите ви. Това е Дмитрий Глуховски.

Станал разпознаваемо име с поредицата си „Метро“, той продължава да затвърждава таланта си с „Бъдеще“ и „Здрач“. Но в „Разкази за родината“ (изд. „Ciela“), последната му преведена книга у нас, читателят среща един различен Глуховски – ироничен до болка към политическата обстановка в Русия, но в изчистен и интелигентен стил. Елементите на фантастиката все още присъстват, само че са прекарани през призмата на бита и ежедневните случки, а резултатът е сборник с различни, свежи и близки до нашата държава истории.

В „Разкази за родината“ границата между реалност и измислица е много тънка. Свикнали сме да се лутаме в московското метро, да оцеляваме сред милиарди души в бъдещето и да сме сред джунгли в центъра на Москва. В събраните творби на Дмитрий Глуховски обаче се срещаме с настоящето – истинско, трудно и странно. Ако си мислите, че няма какво да обедини политика, фантастика и сатира, грешите. Авторът сам споделя в интервю:

Аз не мога да дам конкретни отговори, но искам да подканя читателите да разсъждават върху въпросите: каква е тя – нашата родина, какво е руският патриотизъм, какво е власт и кой наистина управлява нашата страна.

Подобни въпроси ще си зададете и вие, докато прелиствате страниците – сходството с действителността, с която се сблъскваме всеки ден, е изключително тревожно. Описаното от Дмитрий Глуховски е осъществимо, предвид темповете, с които се развиват технологиите и цивилизацията ни.

Само си представете: изборните гласове вече се броят от машина и вариантите за грешка, измама или манипулация са минимални. Ами използване на емигранти за безскрупулни цели? Какво ще кажете за политическо токшоу, в което хората, издигнати от народа, решават споровете си на ринга? Звучи познато, нали? Всичко това не просто е възможно, а в наше време се прави или планира. Книгата е публикувана за първи път през 2010 г. в Русия, но е актуална до последната си точка.

Дмитрий Глуховски е патриот, но не от онези показни псевдопатриоти. Той е човек, който се тревожи за страната си, за хората в нея, за бъдещето й. Избрал е да изрази безпокойството си по нелекия хумористичен начин, след който в съзнанието ви ще се редуват: „А дали… Не, не е възможно… Защо пък всъщност да не е възможно?“ Вътрешните дилеми, които „Разкази за родината“ поражда у читателя, са доказателство, че Глуховски е описал прекрасно реалния политически живот не само в Русия, а и в България.

Още отзиви за „Разкази за родината“ пък ще откриете в блоговете „Книголандия“„Приумици“ и „Книжен Петър“.

*Ревюто е публикувано първо в “Аз чета” 🙂