„Пътни“ – Софка Зиновиеф / Ревю

Има книги, които четем за развлечение. Има такива, които четем, за да се потопим в различен свят и във въображението си да сме някъде другаде. Има толкова много четива, които ни отвеждат къде ли не, но има и такива, които ни свалят на земята с разглежданата в тях тема.

„Пътни“ (изд. „Orange Books“) на Софка Зиновиеф е нелека книга, която ще хвърли светлина върху мислите и живота на трима души, които имат различни роли в една история. Дафне е на 9 години, а Ралф на 27, когато се запознават. Това, в което прераства тяхното приятелство няколко години по-късно, може да се осъди, а може и да се нарече любов. А Джейн, приятелката на Дафне, е човекът, който става свидетел на всичко това. Романът разгръща пред читателите времева рамка от четиредесет години, в която може да се проследи зараждането, развитието и краят на отношения, които са отвъд морала и човешкото развитие.

Книгата на Зиновиеф ме разтревожи. Четях страница след страница и усещах как всичките ми разбирания и убеждения се разбиват малко по-малко на пух и прах. Не ме разбирайте погрешно – да имаш усет, за да напишеш толкова реалистична история, която ще хвърли читателя в буря от въпроси без отговори, е повече от майсторство.

– Защо трябва да има конкретна възраст, в която хората могат или не могат да правят нещо? Толкова е пуританско. Никой няма право да нарушава правилата и да се забавлява.

В романа всяка глава е разказана от гледната точка на един от главните герои, като действието непрекъснато прескача между минало и настояще, показвайки последиците върху всеки един от тримата. Чела съм доста книги, които са изградени по подобен начин, като, честно казано, повечето са неумело написани и карат читателя да се връща назад объркан, за да проверява дати и години. В „Пътни“ обаче този подход е особено сполучлив.

Героите в книгата са представени така, че ще имате чувството, че може дори да ги срещнете на улицата. В хронологичното начало на историята Ралф е преуспяващ композитор, който жъне успех след успех в попрището си. Дафне е малко момиче, чиито родители са богати и известни и често не ѝ обръщат никакво внимание. А Джейн е приятелката, която живее в сянката ѝ. Наглед обикновени хора с типичен живот. Всеки от тях обаче има различна роля в история, която ще промени животите им.

Осъзнах, че си спомням отношенията си с Ралф от детска гледна точка. Искам да кажа, че съм наясно, че той не е педофил или нещо подобно. Той не обикаляше да тормози малки деца. Но истината е, че от позицията на родител нещата изглеждат различно.

Моралните дилеми, с които ще се сблъскате, са толкова комплексни, че непрекъснато ще си задавате въпроси, чиито отговори ще останат незадоволителни. Разглежданите отношения, върху които се е фокусирала Зиновиеф, са от всякакъв характер –между родител и дете, които влияят върху развитието и бъдещето му; между приятели; между мъж и жена. Всички те са разгърнати като карта, която остава да разчетете, и да си дадете сметка, че нищо не е черно и бяло.

„Пътни“ от Софка Зиновиеф не е книга, която цели сочене с пръст, но ще ви даде три различни гледни точки в една смущаваща история – тези на насилник, жертва и свидетел. Четиво, което в никакъв случай не е леко, но ще провокира у вас размисли. Има ли място за разбиране, осъзнаване на грешки и прошка? И най-важното: как бихте постъпили вие, ако бяхте на мястото на някой от героите?