„Не се сбогувам“ – Борис Акунин / Ревю

Последните приключения на прочутия руски детектив Ераст Фандорин излязоха едва преди няколко дни, а вече трупат завиден читателски интерес. Снощи приключих „Не се сбогувам“ (изд. „Еднорог“) от Борис Акунин и тя породи толкова много емоции в мен, че самата аз се изненадах. Първо, докато я четях на публично място, възклихнах високо: „Ооо! Това не го очаквах!“. Второ, всеки един елемент и сюжетна нишка бяха така навързани, че не знаех откъде ще излезе белият заек. И трето, краят беше неочакван и изключително добър. Това са три причини, които ми доказаха за пореден път защо точно литературата е моето хоби. Хубавите книги могат да постигнат чудеса.

„Не се сбогувам“ захвърля читателя в разкъсаната и непозната Русия от XX век. Навсякъде витае хаос, бялата и червената армия се борят за власт, като самите те са изтъкани от интриги и предателства. Убийства се случват често, но някои от тях не могат да останат безнаказани. Ераст Фандорин е човек на дълга, който трябва да вземе важни решения за живота си и за бъдещето на родината си. С помощта на своя предан Маса той се впуска в разрешаване на заплетения случай, който ще го сблъска с какви ли не препятствия.

Ераст Фандорин и Алексей Романов са основните герои в паралелните сюжетни линии на романа. И двамата са представени като силни и добре изградени образи в отделните си глави. След като натрупах симпатии към тях, нямах търпение да видя как, къде и при какви обстоятелства ще се срещнат. Познавайки стила на Борис Акунин, бях сигурна, че моментът ще е запомнящ се, нетипичен и драматичен. Отношенията между всички персонажи в книгата са водещи за посоката, която поема действието, а пълнокръвното им обрисуване е похват, който заслужава вниманието ви.

Идеолозите на Бушидо утвърждават, че истинското предназначение на мъжа е да умре добре. Ако е така, то същинското предназначение на жената е да живее добре. Неслучайно мъжете най-добре от всичко умеят да отнемат живот, а жените го даряват.

Освен преследване на злодеите, разкриване на престъпления и търсене на правда „Не се сбогувам“ отделя внимание и на любовта в сърцето на мъжа и жената. Не обичам в такъв тип книги да се намесва романтика, която да разводнява фокуса (както се получава повечето пъти), но в случая вмъкването на чувството, което – колкото и да отричаме – ни води през по-голямата част на живота ни, е успешно. Казвам успешно, защото тук любовта е ключов елемент при решенията и развитието на героите, а не служи просто за запълване на обем.

Аналитичния ум и смелите постъпки на Ераст Фандорин помагат на читателя да види загадките от нов ъгъл и стъпка по стъпка да стигне до гнилото ядро на нещата. Неговият верен спътник Маса също е водещ в разследванията, а дуетът им с Ераст се допълва взаимно. Двамата приятели са навлезли в късните години на битието си и правят планове как да се измъкнат от тази отровна Русия и къде да прекарат остатъка от живота си.

Излишно е да казвам, че Борис Акунин има блестящ писателски стил, благодарение на който историята се лее на страниците като песен. Няма как да не се увлечете по негова книга. Умението, което проявява при измислянето и завъртането на сюжета, изненадващите моменти, задълбочените проучвания, начинът, по който прави читателя съпричастен към героите – ще откриете всичко това в романите му. А и не можем да отречем, че създаването на всеобщия любимец Ераст Фандорин не е никак лесна работа.

В последната книга от поредицата за приключенията на знаменития детектив има всичко, което би се харесало на един читател. Динамичен и заплетен сюжет, добре изградени и харизматични герои и не на последно място – Акуниновият талант, който ви очарова и оплита с изкусен подбор на думи. Криминалните романи винаги са добър избор, независимо дали искате да разпуснете, или да се разнообразите. Не пропускайте тази серия – обещавам, че няма да съжалявате.

*Ревюто първо е публикувано в “Аз чета” 🙂