„Брилянтните“ – Маркъс Сейки / Ревю

Какво ще се случи, ако определен процент от населението на Земята се сдобие с изключително високи интелектуални възможности и е способен да постигне немислимото за обикновените хора? Изумителна памет, бързо смятане, безупречно разчитане на езика на тялото на отсрещния и още куп други необикновени суперсили? Ще оцелеем ли останалите в свят, в който една част от човечеството има завидно преимущество? Маркъс Сейки се опитва да даде отговорите на тези въпроси в романа „Брилянтните“ (изд. „Ибис“), който ще ви покаже, че нищо не е черно и бяло.

„Брилянтните“ е първа книга от трилогията с главен герой Ник Купър – служител на правителствена организация, която упражнява контрол върху опасни абнорми (брилянтни). Те представляват едва 1% от световното население, като някои от тях използват дарбите си за престъпни дейности, свързани с тероризъм, финансови измами и други, и от постъпките им страда човечеството.

Купър също е едни от брилянтните – надарен е със способността да разчита езика на тялото и е ненадминат в предвиждането на ходовете на противниците си. Последната му цел е терорист, чиито кървави атентати са довели до смъртта на много хора и са докарали страната на ръба на гражданска война. Ник Купър трябва да направи всичко по силите си, за да хване човека, който може да разруши всичко, но дали залавянето му ще си заслужава? В хода на преследването агентът започва да се сблъсква с все по-объркваща информация и нещата започват да изглеждат още по-кошмарни, отколкото си ги е представял.

Книгата се чете много бързо. Стилът на Маркъс Сейки е лек, изчистен и увлекателен.Действието тече динамично, а някои от героите ще ви станат любимци. Липсваше ми обаче подробното изграждане на света, в който се случва всичко това. Нямаше достатъчно детайли, свързани с обстановката. Предвид факта, че историята се развива само в Америка, какво значение има, че абнормалните са 1% от населението на планетата? Наличието на статии от вестници и извадки от новини дава някаква представа какво се случва в останалата част от света, но ми се ще авторът да беше обърнал малко по-внимателен поглед натам.

Сюжетът на „Брилянтните“ обаче наистина ми хареса, най-вече защото звучи наистина достоверно. Описаните политически и обществени реакции се доближават до възможните реални последици, ако действието се пренесе в съвременния свят. Всички знаем за случаи от нашата история, които показват каква е реакцията на човечеството при появата на различни индивиди. Що се отнася до абнормите, Сейки е решил да представи как точно работи мозъкът на агента Ник Купър, като показва на читателя какви мисли преминават през главата му. Изключително успешен ход на автора, който дава още повече яснота на читателите относно страхотните дарби на брилянтните.

В тази научна фантастика Маркъс Сейки поставя няколко интересни философски и морални въпроса, над които няма как да не замислите. Книгата показва естествената човешка реакция на тълпата към някого, който е различен. Третирането на проблемните брилянтни се усеща като сегрегация. Мерките, които останалите предприемат, за да запазят досегашното статукво, водят до подтискане на малцинството, каквото се явяват в случая брилянтните. Институциите, в които биват изпращани абнормалните, чиито способности биха могли да представляват заплаха в бъдеще (тук ключовите думи са „биха могли“), и тестовете, на които са подлагани там, са сравнявани с концлагерите в Германия по време на Втората световна война.

„Брилянтните“ от Маркъс Сейки е четиво, което освен с интригуващото си действие ще ви привлече и с поводи за размисъл. Теми като дискриминацията, жестокостта и политическо нехайство ще ви напомнят защо именно човекът е най-големият хищник сред всички животни. Каквато и да е ситуацията, няма само една правилна гледна точка. Когато става въпрос за човешки животи, като че ли вземаме най-бързите и необмислени решения в името на „всеобщото“ благо.

Може да прочетете и отзиви за „Брилянтните“ при „Книгохолия“„Books are magic“„The Book Pub“ и „Book Mouse“.

*Ревюто е публикувано първо в “Аз чета” 🙂