„Сияние в мрака“ – Ханс-Оке Лиля / Ревю

Понеже съм върл фен на Стивън Кинг, следя всякакви негови официални и фен страници. Преди доста години една от тях се открои значително. Сайтът Lilja’s Library се появява в интернет пространството през 1996 г. и е създаден от шведа Ханс-Оке Лиля. Двайсет години по-късно Lilja’s Library е сред най-посещаваните и популярни виртуални места за почитателите на Кинг. По случай юбилея на сайта Лиля решава да го отпразнува, като събере разкази от световните майстори на ужасите и ги издаде под заглавието „Сияние в мрака“ (изд. „Плеяда“). Резултатът е приковаващи вниманието разнообразни творби, които дълго ще ви държат в напрежение.

„Сияние в мрака“ е антология, побрала в себе си имената на Стивън КингКлайв БаркърЕдгар Алън ПоЙон Айвиде Линдквист и още много неизвестни за мен таланти. За пръв път четох някои от авторите и задължително ще се разровя повече за един от тях  Брайън Кийн. Разказът му „Краят на всичко“ е кратък, но истински тъжен. За няколко страници време успя да ме потопи в емоционалното състояние на главния герой, а признавам, че малко писатели успяват да ми повлияят така, било то и с няколко параграфа.

Изданието е оформено интересно  преди всяка творба има кратък текст от автора, който разказва откъде е тръгнала идеята му. Споделянето на вдъхновението определено прави книгата по-близка и лична за читателя. Подобен подход съм срещала при Стивън Кинг и Нийл Геймън.

Важно уточнение: не си представяйте, че всички разкази са свързани с ужасите. Не са и точно това прави сборника още по-хубав. Съдържа дванайсет различни истории, които ще ви впечатлят със своята стегнатост и ясно изразена индивидуалност. Ще срещнете непредвидени убийства, интернет чатове с невъобразими последствия, ужасни и отвратителни хора, много смърт, пеперуди и едно заклинание, което ще поведе след себе си немислимото.

Тази година ми върви на сборници и както при всяка подобна антология, и в „Сияние в мрака“ ще попаднете на творби, които няма да почувствате като ваши. За сметка на това обаче има наистина страхотни попадения. Да си призная, без да ме линчувате, не бях чела нищо на Клайв Баркър, но след „Пиджин и Тереза“ смятам да поправя тази грешка. „Привлечени от пламъка“ от Кевин Кюгли може да накара кожата ви да настръхне, като самият автор споделя, че за идея му е послужила собствената му фобия и на моменти дори той е бил ужасен, докато е пишел разказа.

Лично аз чаках с нетърпение да стигна до Йон Айвиде Линдквист и „Ръководство за заклинания“. След „Покани ме да вляза“ исках да прочета още нещо в неговия стил и не останах разочарована. Заклинанието слага подходящ завършек на сборника, който е изпълнен със страхове и ужас, илюзия и реалност.

Ревюто е публикувано първо в “Аз чета” 🙂