“Аламут” – Владимир Бартол / Ревю

„Нищо не е истинно, всичко е позволено.“

Наскоро на българския книжен пазар излезе „Аламут“ (изд. „Paradox“) – едно от вдъхновенията на видеоигрите Assassin’s Creed. В издадения през 1938 г. роман словенският автор Владимир Бартол ни връща в Древна Персия от XI век, за да ни покаже, че случващото се там е било от съществено значение на прага на Втората световна война, както и че е също толкова актуално и в настоящето.

„Аламут“ е базиран на легендарната историческа личност Хасан ибн Сабах – духовен водач и създател на сектата на хашишините. Книгата засяга темите за политическите убийства, сексуалната жажда и религиозната манипулация. Творбата на Владимир Бартол обаче може да се приеме и като интелектуален труд, който изследва в дълбочина противоречията на човешката природа, що се отнася до вяра и съмнение, значение и знание, власт и морал.

Всички искаха да станат мои последователи. От този необикновен успех ме обзе ужас. Нагледно видях каква сила има вярата и колко лесно е да я събудиш у хората. Само трябва да знаеш малко повече от онези, дето ти вярват. След това чудесата се правят лесно.

„Аламут“ не е толкова исторически роман, колкото опит за обяснение на религиозния фанатизъм. Хасан ибн Сабах е бездушен престъпник, готов на всичко, за да постигне целите си. Пътуването по света и четенето на „правилните“ книги го е превърнало в изключително интелигентен и жесток лидер, който е способен да пожертва най-обичното си в името на каузата.

Вярата и религията, упражнени върху незрели умове, предоставят най-добрият метод за манипулация. Хасан добре го осъзнава и измисля план, който е изплетен от най-изкусните и сладки лъжи – провъзгласява се за Пророк и използва Корана за основа на влиянието си. За да подсигури верността на последователите си, доизпипва историята си с твърдението, че единствено той държи ключа за райските градини. Звучи невероятно и наивно, но постепенно в лоното му започват да се стичат все повече хора, готови да отдадат живота си на Стареца от планината.

Пристигналите в Аламут момчета започват строго обучение, което оформя новите им ценности, но те все още не могат да се посветят на идеята докрай. Единствено доказателството за обещанията на Пророка може да му гарантира, че е създал „живи оръжия“, които ще гонят смъртта и когато я срещнат, ще са щастливи да умрат:

– Моят план е гигантски – продължи Хасан. – Затова ми трябват вярващи, които така да жадуват смъртта, че да не се боят от нищо. Трябва да желаят страстно смъртта. Искам да тичат след нея, да я търсят, да я умоляват да се смили над тях, като някоя студена и неподатлива девица.

„Аламут“ е провокираща размисъл книга, която занимава ума ни с тежки и недостатъчно обсъждани концепции. В изграждането на сюжета Владимир Бартол е напътстван от философията, социологията и историята. Всички герои се борят с аспектите на духовността и любовта и проявяват тенденцията да вярват прекалено силно – всички освен Хасан ибн Сабах, който манипулира околните с особен вид състрадание.

Благодарение на романа ще разберете не само произхода на федаините, но и извора на силата им в света. Защото няма нищо по-страшно от това да срещнеш човек, който няма какво да губи и желае смъртта с цялото си същество.

Ревюто е публикувано за първи път в “Аз чета”.