„Втора кожа“ – Катерина Стойкова / Ревю

Знаех какво да очаквам от “Втора кожа” (изд. ICU) на Катерина Стойкова, но въпреки това ме свари неподготвена. Неподготвена за всичко, което нахлу в главата ми, докато я четях. Неподготвена за истината, написана сред белите страници. Но най-вече неподготвена, защото някои от творбите все едно бяха писани от мен.

Ужасно трудно е да пишеш за такава книга. Всички емоции, които са преминали през теб, са трудни за възпроизвеждане в писмен вид. “Втора кожа” не е просто стихосбирка. Тя стяга откровената си ръка около гърлото ви, защото тематиката не е лека за преглъщане. И не трябва да е. Домашното насилие, във всичките му форми, никога не е било подходяща тема за разговор. Мълчанието пък е най-честият му спътник, издигащо се зад стените на дома, зад стените, вътре в жертвата, зад усмивката и синините.

Катерина Стойкова ще ви завърти на една безкрайно неудобна въртележка. Атракцион на ужасните моменти, повишения тон и силните удари. На лилавите следи по тялото, и на белезите в душата. На семейните проблеми и последиците от тях. Давам си сметка, че не ви казвам нищо конкретно. В България все още не говорим за това, срамно е. Срамно е, че те подлагат на психологически, физически или сексуален тормоз вкъщи. Срамно е. За това носиш тихичко вътре в теб обвиненията към себе си, оправданията към насилника. Събираш сълзите си в шепа, отиваш на мивката, измиваш ръцете и продължаваш. Накъде?

Какво е да носиш втора кожа, да не можеш да се отървеш от нея и тя винаги да е там, редом до теб? Да те преследва като сянка не само в слънчевите дни, а най-вече в най-мрачните такива? Да я виждаш в огледалото и във всяко отражение? И да е водеща във вземането на всяко едно твое решение? Ще ви кажа какво е – непоносимо и нетърпимо. “Втора кожа” описва всичко това с думи, които удрят в най-болезнените места и спомени. Раните са хванали коричка, заздравяли са някак, останали са белезите. А тези думи разтварят леко и методично кожа и кости. Защото мълчанието не е решение. Зад мълчанието стоят години унижения, болка, дори смърт. Само вижте статистиките.

“Втора кожа” заслужава цялото ви внимание. Заради проблемите, които засяга. Заради всяка четвърта жена, която е жертва на насилие. Заради тях и заради вас.

Ако смятате, че ваш познат е жертва на насилие, опитайте се да помогнете или потърсете помощ. Горещата телефонна линия за хора, пострадали от насилие: 02/981 76 86

Още за “Втора кожа” може да прочетете в ревюто на Мила в “Аз Чета”  .