„Пътят“ – Кормак Маккарти / Ревю

patyat-kormak-makkarti_1-1-193x300„Хората все се готвеха за утрешния ден. Аз не вярвах в това. Утрешният ден не се готвеше за тях. Той дори не знаеше, че те са там.“

 

Ако ви кажат, че „Пътят“ (изд. „Пергамент Прес“) на Кормак Маккарти е тежко четиво, няма да ви излъжат. Ако ви кажат, че в душата ви ще стане мрачно и тягостно – също ще е вярно. Но в комбинация с тези качества има и още едно, което е от изключителна важност за носителя на награда „Пулицър“ за 2007 г. – той е гениален.

„Пътят“ е история за страха, смъртта и разрушението във всичките им измерения. За борбата за оцеляване в един мъртъв и сив свят. За жестокостта, съпътстваща ни във всичко – в живота, света и неговите жителите. Но не тръгвайте с нагласата, че романът на Маккормак е изпълнен само с безкрайните описания на почти загиналата цивилизация. Въпреки всичко изредено досега, „Пътят“ е и история за живота, надеждата и добротата. За силата на човешкия дух и стремежа за оцеляване в опустошение. За съкровенните отношения между баща и син.

Забравяш онова, което искаш да запомниш, и помниш онова, което искаш да забравиш.

Романът е суров не само по отношение на думите и емоциите, но и заради стила на писане на Маккарти. Той пренебрегва голяма част от граматиката, избягва използването на запетаи, кавички и апострофи. Може да ви се струва, че четенето на такъв текст е доста изнервящо занимание, но в един момент влизате в ритъма на автора и дори ще намерите чар в този начин на изразяване.

Кормак Маккарти ни представя творба, която в целостта си е за бащинството, непоколебимата любов и всичко, което правим в нейно име. Разговорите между главните герои, чиито имена не научаваме до края, са кратки, но емоциални. Моментите, споделяни между баща и син, демонстрират любовта в най-чистия й вид – открита и нежна. Те са толкова добре написани, че читателят започва да опознава героите и да съпреживява искрено случващото им се. В тези редове няма грам фалш и думите се забиват дълбоко в сърцето ви.

„Пътят“ е разкъсваща, удивителна, безкомпромисна и завладяваща. Книга за човешките взаимоотношения и обичта, за огъня вътре в нас и запазването му. Оригинална и велика творба, която няма да оставите, докато не прочетете до края, и която няма да искате да свърши.

Ревюта за „Пътят“ може да прочетете също в „Книголандия“„Книжен Жор“ и „Четиво“.

Ревюто първо е публикувано в “Аз чета” 🙂