„Софийски магьосници“ – Мартин Колев / Ревю

Какво бихте казали, ако ви подшушна, че има магьосници около нас? Ще кажете, че не съм в час, сигурна съм. И ето тук ще е първата ви грешка. А как бихте реагирали, ако ви кажа, че в София има шесто кьоше? Най-вероятно ще ми дадете карта на София, за да ми докажете, че греша. А ако ви кажа, че всички тези неща (плюс още купища магични такива) са около нас, и единствено благодарение на книгата на български автор може да станат видими и за вас? Няма да ми повярвате, знам. И това ще ви е най-голямата грешка, защото на българския пазар се появи „Софийски Магьосници“ (изд. „Сиела“) от Мартин Колев.

“За да почне приключението, затвори очи

и “Чичковите червенотиквеничковчета” кажи!”

„Софийски магьосници“ на Мартин Колев излезе този месец (Май 2017). Изключителното ѝ представяне беше изпълнено с прекрасни емоции, джаз и танци. Както се казва, магията беше около нас и всеки, взел си книгата, нямаше търпение да започне да я чете. Романът се чете лесно, бързо и не ви пуска до последната страница. Героите са колоритни, различни и същевременно интересни. Аналогиите с Хари Потър започнаха още преди романът да е излязъл, но повярвайте ми – връзката е тънка, тънка (с това, че има магьосници).

Какво има в София, освен софиянци и несофиянци? Ами магьосници естествено. И тук там някоя мишка музикант, ама това е друга тема за разговор 😀 . От книгата на Мартин Колев разбираме, че всъщност София е един от най-старите магични градове в света. Вече намирайки се в 21 век, маговете, заклинанията и всичко де що се сетите вълшебно, все още е на лице. Но нали знаете, че винаги магьосниците са два вида: добри и лоши, или както са в книгата: зорници и здрачници. Поради няколко мистериозни изчезвания на зорници, Свилен и тайфата му решават да вземат нещата в свои ръце и да проучат какво се случва. Ненадейно обаче Свилен среща Бриян, самоук магьосник, които взема под крилото си. И така започва тяхното приключение. Ще разберат ли кой отвлича зорници и каква е намесата на здрачниците?

Изключително много ми хареса стила на Мартин Колев – лек, приятен – като джаз. Когато автор успее да ме накара да обръщам страница след страница, със скоростта на светлината, значи е успял. Успял е с мен. А това не е много лесно. 😀 Много се надявам след тази книга да последва следваща, за да видя на къде ще продължи всичко. А да, щях да забравя: заслушвали ли се сте как звучи София? Не? Заслушайте се. София е джаз. София е магия. А когато си една от малките частички в тази мелодия, то няма как да има по-щастлив от теб. Просто се заслушайте.

И изведнъж всичко утихва. Хората пред светофара чакат, чакат сякаш безкрайно. Най-сетне той надава вой, светва в зелено, зеленото на дръвче, на свобода, на бирено стъкло. Вървя нанякъде, дишам. Аз съм малка, недоловима, незаменима част от музиката…

“Софийски магьосници“ е тази книга, която ще ви отведе до познати места, на които ще гледате по съвсем различен начин след прочита ѝ (или още докато я четете). Всичко в нея се случва на реални места в София (не случайно и книгата се води urban fantasy), което прави творбата още по-близка до вас, защото ако живеете в София, вие знаете тези места. И повярвайте ми, когато минете покрай тях, ще се оглеждате за скрити улички и някоя и друга магийка.

Радвам се, че попаднах и разбрах за „Софийски Магьосници“. Още когато прочетох резюмето на книгата, аз знаех, че това ще е моята книга. И за щастие се оказа така. Имаше адреналин, емоция, интересни герои. Всичко, което е необходимо на една добра книга.

Благодаря ти, Мартин, за тази книга, а също така и на Сиела за издаването ѝ. Чудесно е да видиш български автори, които просто го могат.

А вие четохте ли вече „Софийски Магьосници“? Какво мислите? Споделете в коментарите 🙂