„Полукрал“- Джо Абъркромби / Ревю

След като останах очарована от прочетената трилогия на Джо Абъркромби: “Първият Закон” беше въпрос на време да подхвана още някоя негова книга. Реших да заложа на поредица отново, а именно трилогията “Разбито море”. Единствено първата книга е излязла на българския пазар, за това побързах да я подхвана. И така, очаква ви една история за отмъщение и приключение събрана между две корици: “Полукрал” (изд. Колибри).

Тази книга исках да ми хареса. Хареса ми, но не толкова, колкото ми се искаше. Както четох някъде ревю за книгата: Джо Абъркромби има таланта да прави дори скучния сюжет интересен, с което не много автори могат да се похвалят.

“Избирай враговете си по-внимателно от приятелите, те ще бъдат с теб по-дълго.” 

Случвало ли ви се е да четете книга, да сте стигнали горе-долу до средата ѝ и вече да знаете как ще завърши? Това беше една от тези книги. “Полукрал” разказва за едно приключение към отмъщението, към неправдата и честа. Съответно както споменах, предвиждането на края ѝ е малко убива удоволствието от дочитането, но все пак Абъркромби има невероятен усет да прави геройте си интересни, световете големи и цветни и просто искаш да прочетеш и края.

Смелият чака за неговия момент, но никога не го оставя да отмине.

В книгата се запознаваме се с Ярви – сакатия и умен нов крал на Гетланд.  Ярви е по-малкия син на велик крал, роден със дефект в едната си ръка, който никога не се е интересувал от битки, жени и пиене. Той просто иска да стане пастор и да отдаде живота си в името на доброто. След като баща му и брат му са убити в сражение, той е възкачен на трона със скоростта на светлината. От него вече се иска да води страната си и да отмъсти за смъртта на по-големия си брат и баща си. Но дали едно отмъщение е достатъчно и лесно?

Може да имаш нужда от две ръце, за да се биеш с някого, но имаш нужда само от една за да го наръгаш в гърба 

Историята ми хареса, защото стила на Джо Абъркромби е увлекателен. Изгражда интересни светове, изпълнени със герои, които веднага ти стават на сърце. Докато четеш се отнасяш там – сред вълните, на кораба и гребеш ли, гребеш в бурята за оцеляване. Книгата завърши интересно, и се надявам втората “Half the World” да бъде по-добра. Тя трябваше да излезе Февруари тази година, но все още не е на пазара.

В заключение мога да кажа, че “Полукрал” е интересна книга и според мен прекрасно начало на една трилогия. Колкото е фентъзи, толкова се води и young adult. Книгата е като една приказка, която също има поуки относно враждата, мъстта, приятелите, семейството и враждата.

И така, потапятайте се смело и споделете мнението си за книгата след това. 🙂