„Играта на Ендър“ – Орсън Скот Кард / Ревю

11166

“Играта на Ендър” (Изд. “Ера”) от Орсън Скот Кард е едно от събитията на 80-те години. И не случайно. Книгата е една от най-добрите в жанра си дори сега, заела заслужено това място. Това, което издига книгата на такова ниво е описването на войната в нея, но през очите на дете, и също така правейки същото това дете централна фигура в тази война. Не съм чела по-динамична книга от тази на Кард. Нещата се случват толкова бързо, че докато се опитваш да осъзнаеш описаното в едната глава, следващата идва с гръм и трясък.

“I think that most of us, anyway, read these stories that we know are not “true” because we’re hungry for another kind of truth: the mythic truth about human nature in general, the particular truth about those life-communities that define our own identity, and the most specific truth of all: our own self-story. Fiction, because it is not about someone who lived in the real world, always has the possibility of being about oneself”

Orson Scott Card

Книгата надхвърля жанра си, водещ се фантастика, благодарение на иградения сюжет, който мога да кажа с ръка на сърцето, изненада дори мен. Действието се развива в бъдещето, когато човечеството вече е преживяло две нападения от смятаната за по-интелигентна цивилизация, наричана Бъгери. Смята се, че ще има и трето. За тази цел деца се обучават за войници, за да се използва техния неопетнен все още ум с надеждата, че този път ще успеят да победят Бъгерите.

А света вече не е такъв какъвто ние го помним и знаем. Човечеството вече проучва вселената, правят се междупланетни полети. Изработват се все по-усъвършенствани космически кораби. Семейства участват във военни програми, за да изпратят децата си за войници, за да спасят Земята. В тогавашния свят е разрешено едно семейство да има две деца. В случая Андрю Уигин, наричан още Ендър, е третото, което правителството е искало, след като останалите две деца не са успели да минат тестовете. Сестра му се оказва много добродушна за мисията, докато брат му – много жесток. Надеждата че той ще е това, което ще помогне на всички да спечелят битката срещу нашествениците, води до приемането на Ендър във Международния флот на крехката възраст от 6 години. Дали тези надежди ще се увенчаят с успех и какво ще претърпи Ендър, за да “угоди” на военните?

“Ако опиташ и загубиш, вината не е твоя. Но ако не опиташ и ние загубим, тогава вината ще е само твоя.”

“Играта на Ендър” ви хваща от първата страница и НЕ ВИ ПУСКА до последната. Няма да може да спите, само и само да разберете какво ще се случи! Погледа към това, как едно детство е заличено и изхвърлено на боклука, без даване на шанс за връщане към него, е изграден изключително изкусно от Орсън Скот Кард. Военните оформят Ендър като пластелин, който обаче има характер и безумна интелигентност, която води до неочаквани обрати. Може ли Ендър да поеме всичко на плещите си?

“Твърде дълго живях с болката. Без нея нямаше да знам кой съм.”

Смятан за един от най-добрите научно фантастични романи, “Играта на Ендър” затвърдява това с дълбоко емоционални и развиващи се герои, които едновременно с това са интелигентни и вълнуващи. Това е този тип книги, за които е измислена фразата”Page-turner”: повечето хора я завършват от първото отваряне, толкова е динамична и интересна.

След като я прочетете, идеите и размислите, в които ви е накарала да влезете, ще останат още дълго време с вас. Това е идеалната книга за различни дискусии, засягащи политическия живот в интернет, загубеното детството и стратегията на военните. И дали всичко не е една игра? Книгата оригинално е публикувана за първи път 1985г., което я нарежда сред пророческите такива (като “1984” и “Прекрасният Нов Свят”) относно влиянието на интернет във всички сфери от живота.

“Играта на Ендър” е първата книга от поредицата за Ендър Уигин, съдържаща 9 книги. В България са издадени седем от тях от Издателство “Ера”. Аз скоро започвам следващата, да видим къде ще му излезе края!

Четете я народе, няма да съжалявате! 🙂

За “Играта на Ендър” писаха оше: Книголандия, Cinema and Literature. The diary of an addicted reader .