„Стрелецът“ – Стивън Кинг / Ревю

1517-maxДобрия, стар Стивън Кинг! Хубаво е след като съм чела други автори и стилове да се върна пак към един от любимите ми. Реших да го направя с първа книга от поредицата “Тъмната Кула”: “Стрелецът” (изд. Плеяда). Отлагах тази серия от доста отдавна – защото са доста книжки и защото не е типичния Кинг. Някак не исках да подхващам нещо, което бях малко предубедена, че няма да ми хареса.

Но тъй като съм решила бавно (но славно) да прочета всичко негово, подхванах случайно тази книга.

В “Стрелецът” се срещаме с поредния различен Стивън Кинг. Това не е автора на “Мъртвата зона”, не е автора на “22 Ноември 1963г.” и не е автора на “Дългата разходка”. Тук виждаме една негова страна, която е била леко загатвана в останалите му творби – фентъзи стила. Той и невероятното умение на Кинг да изгражда героите си, превръщат “Стрелецът” в един прекрасен увод на едно епично приключение. Това последното, разбира се, е предположение, защото все още не съм прочела останалите книги.

Нека да дам малко светлина върху сюжета, развиващ се в тази първа книга: Запознаваме се с Роланд Дисчейн (Стрелецът), който се е впуснал в дълго преследване на най-големия си враг: Мъжът в черно. Действието следва Роланд през дългото му скитане по следите на Мъжът в черно, като междувременно автора ни среща и с други герои, които може би ще имат по-важно значение в книгите нататък. Света, в който попадаме е постапокалиптичен (ех, че дълга дума)! Има малко градове, пълни с машини и стари хора. Странни същества изпълват дните и нощите, но на света има едно единствено нещо, което е важно за Стрелецът: да намери Кулата. А каква е тази кула, какъв ѝ е случая- ще разберем по нататък.

За мен книгата беше изненада – не мога да кажа, че ми е любима, но имайки предвид че е уводна за поредица, смятам че ще е прекрасна прелюдия към нещо много интересно. “Стрелецът” отвори много въпроси, чиито отговори искам да разбера! Така че скоро се захващам сериозно със следващата, втора книга “Трите карти”.

П.П. Нали знаете, а скоро излиза и сериала по поредицата с участието на Идрис Елба и Матю Макконъхи в ролите съответно на Стрелецът и Мъжът в черно.

А вие чели ли сте поредицата? Какво мислите за нея?