„Вратата“ – Игра на Тронове / Теории и още нещо

tumblr_o7lo7t1vEB1th6ffeo1_500-1464017418

Така, както обещах в предишния пост се връщам с теории и обяснения на финалната сцена от епизода „Вратата“ на Игра на Тронове.

Внимание: SPOILERS. Ако не сте гледали епизод 5 (The Door) на сезон 6 от Игра на Тронове – не четете по-нататък.

След свършването на епизода стоях около 3-4 минути опитвайки се да осмисля как и какво точно се беше случило. Освен, че Ходор умря. Той знаел ли е, че така ще стане? Как изобщо може да получи такъв пристъп и да повтаря нещо, което ще му бъде казано години след това? Какво, мамка му, направи Бран? Пусна ли тея Бродници отвъд Вала? И хиляди, хиляди последвали въпроси.

Както винаги, когато се случи нещо много неочаквано в сериала, започват да се пишат статии, ревюта, да се излагат теории (кои логични, кои не чак толкова) и да се търси обяснение. Естествено в случая е нормално да виним продуцентите – те изпосъсипаха всичко, орязвайки герои, важни за развитието на сюжета (поне в книгите), убивайки други, които все още са си живи и здрави в книгите и имат значение (Ширийн Баратеон, Доран и Тристан Мартел, Мирцела Баратеон, Джойен Тръстиката, Манс Райдър и още и още). Но се оказва, че смъртта Ходор и идеята за нея идва директно от Джордж Р. Р. Мартин. Дали му е била формирана в главата още когато е започнал да пише книгите, или по-късно му е хрумнало Hodor да е равно на Hold the door – само той си знае.

И да започваме с теориите и обясненията. Вметка: това по-долу не са мои мисли, а статии от различни сайтове, които също се опитват да достигнат до истината 🙂

Бран Старк и неговото прескачане във времето

Харесва ни или не, очевидно е че връзката на Бран с всичко случващо се в приказката за огън и лед е доста по-сложна от това, което сме си представяли. Способността на Бран да пътува във времето е мощен инструмент, както видяхме и в епизода „Вратата“ – неговите действията имат огромно значение и се отразяват на настоящето. В този случай: върху Ходор.

В края на драматичния епизод, дългогодишния му спътник се жертва, за да могат Бран и Мийра да се спасят от отвратителната тълпа мъртви. Ходор държеше вратата докато приятелите му избягат, давайки им достатъчно време за преднина. Но смъртта на Ходор не беше изненада, тя беше съдба.

Когато в по-ранен епизод от сегашния сезон видяхме младото момче на име Уилис във видението на Бран, знаехме че историята за това как Ходор всъщност е станал Ходор ще бъде много важна, но нямахме никаква идея, че обяснението ще е скок във времето.

Когато Бран пътува назад във времето в младините на Ходор (в Зимен хребет), комбинацията от неговото пътуване назад и отчаяните викове на Мийра към Ходор „Hold the door” в сегашното време са причината за предизвикване ефект на опустошителни „вълни“ за Уилис. А ефекта от това е объркване на мозъка и водейки до възможността Уилис да може да казва само една дума до края на живота си: „Ходор“.

Всеки път, когато Бран има видение, той създава времеви мост, свързвайки сегашния Бран с миналото. Когато Бран се вселява в Ходор в настоящето, то се отразява на миналото, което кара младия Уилис да се свърже със своето бъдещо аз. Така че, когато Мийра изкрещява на Ходор „Hold the door”, младия Уилис получава съобщението. Hold the door = Hodor.

И нека да повторим: Бран е катализатора на миналото, настоящето и бъдещето – и това го прави най-могъщия герой в цял Вестерос (стига да знае как да използва силата си). И след като е маркиран от Краля на Ноща, той е и човекът, който най-вероятно (това са догадки) ще е отговорен за свалянето на „Вала“ и дългоочакваната инвазия на мъртви същества и Бели Бродници във Вестерос. Кофти, а …

Спомняте ли си когато Бран извика баща си в един спомените си? В книгите на Джордж Р. Р. Мартин се казва, че Нед чува вятъра, но в сериала изглежда се случва нещо повече. Щом Краля на Ноща успя да го достигне и маркира, кой казва че Нед Старк не е чул сина си? Колко още прескачания във времето е създал Бран? И напълно несъзнателно ли Бран манипулира всичко в скока?

По-рано в сезона, Триоката врана разказа на Бран за особеностите на тези способности. „Ние гледаме, ние слушаме, и ние помним. Миналото вече е написано. Мастилото е засъхнало.“ Да, ама не, според последния епизод. Бран може да променя миналото, но така че да не води до промяна в бъдещето. Теоретично. Бран може да е отговорен за всичко. (Пък и не ми звучи много случайно да е кръстен на Брандън Стойтеля, основателя на семейство Старк и човекът, отговорен за строежа на Вала.)

Пътуването във времето е объркано и сложно, но води до едни от най-шокиращите моменти, които не сме и очаквали. И запомнете: Този сериал върна Джон Сноу сред живите, така че всичко може да се случи 😀

Какво епизода „Вратата“ може да значи на бъдещето на Бран Старк?

Такаа, няма да обяснявам паак какво се случи в епизода, ще минем директно на размишленията 🙂

След като видяхме какво се случи с Ходор, започнахме да се чудим колко ли още неща може да е причинил Бран Старк в този дълъг и сложен сюжет. Но няма как да не признаем – това е може би най-изобретателния начин за използване на пътуване на времето. И е добър заради простотата си (това не са мои думи 😀 ) . Умът на Ходор е бил повреден доста преди Бран изобщо да се роди. А това означава, че Бран е силно ограничен да промени нещо, което вече се е случило. Но въпреки това Бран може да се окаже, че има пръст в доста други събития във Вестерос. И вече има доста теории свързани с това. Една от тях твърди, че Лудия Крал може да е бил докаран до лудост след като е „чул“ Бран да му говори по време на видение. Това е доста яка теория всъщност. Но тя не обяснява, защо дъщеря му е тръгнала по неговия път 😀

Ами ако Бран всъщност е причинил завръщането на Белите Бродници?  След като Краля на Ноща докосна Бран, Триоката врана му казва, че той вече не е в безопасност и че те знаят неговото местоположение. Но ние не знаем в кое време е бил Бран, когато Краля го маркира. Ако е било в миналото, Краля на Ноща е знаел къде да намери Бран в бъдещето, така че може би всичко което Бродниците са направили до тази точка във времето е било насочено към достигането на Бран – точно в този момент във времето, знаейки че ще го намерят.

Почти се надяваме, че това не е вярно, защото това би било огромна тежест за Бран. Със сигурност той ще бъде покрусен от загубата на Лято и ще се чувства виновен за Ходор, така че може би той ще е много по-внимателен във виденията си за в бъдеще. Най-вероятно ще видим неговата способност да се вселява да става по-силна, като контролира много животни или хора едновременно (дано само да не свърши като с Ходор). Ако това се случи, то ще е релевантното на това как Белите Бродници контролират множество от трупове едновременно.

Може да погледнете видеото, свързано със заснемането на епизода по-долу (директно от HBO):

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=X9Jsj9V_Aqg]

Ако имате някакви теории, колкото и луди и нелогични да са, споделете ги като коментар под поста, или на Facebook страницата на блога 🙂

Source 1 Source 2