„Вратата“ – Игра на Тронове / S06E05

got

Както споменах в „Coming soon” поста в Facebook страницата на блога – изобщо нямах намерение да пиша за отделните епизоди на „Игра на Тронове“. Бях замислила да направя един пост след като свърши сезон 6, но продуцентите на сериала просто не ми оставят друг избор 😀

Предупреждение: SPOILEEEERS !!! Ако НЕ сте гледали епизод 5 „Вратата“ от сезон 6 на „Игра на Тронове“ и НЕ искате да разберете какво се случва в него – моля, не четете нататък. Е, предупредих ви, мога да продължа без угризения 😀

В епизода „Вратата“ се сблъскахме с може би най-тъжната смърт ever в „Игра на Тронове“. Ноо ще стигнем и до нея. Действието в епизода се развиваше както винаги на доста географски точки. На картата по-долу са показани локациите, на които се случи нещо в този епизод:

ASOIAF map s06e05

На „Вала“ видяхме дълго липсващия ни интригант: Лорд Бейлиш „Кутрето“. Дошъл чак до Castle Black, за да омае и включи отново Санса в плановете и мрежите си. Но той е неприятно изненадан, когато всъщност Санса не реагира по начина, по който той очаква. Казвайки му „Ти обеща, че ще ме защитаваш. Ти ме освободи от едни чудовища, които избиха семейството ми, за да ме дадеш в ръцете на други, които сториха същото.“ виждаме вече, че старата наивна Санса Старк вече я няма. Говорейки открито какво ѝ е причинявал Рамзи Болтън и опитвайки се да разбере дали Кутрето е знаел предварително какъв е той и на какво животно я дава, Санса научава нещо важно за един позабравен нейн роднина: Бринден „Черната Риба“ Тъли. Успял да събере останалите си войници, той си е възвърнал Речен Пад.  След като прогонва Лорд Бейлиш да си върви се пренасяме в залата, където виждаме Джон Сноу, Давос, Мелисандра, Тормунд, Санса и Бриен да обсъждат бъдещите планове за война. Говорейки как хората няма да са достатъчно, за да завладеят Зимен Хребет, Санса споменава новината за Черната Риба и че могат да приобщят Тъли. След въпроса на Джон Сноу от къде тя има такава информация, Санса го лъже, че докато е била още при Рамзи той е получил писмо с тази вест. ВМЕТКА: Тук въпреки, че тъкмо сме си помислили, че Санса вече не е толкова глупава колкото винаги е била, мнението ни (или поне моето) се връща отново към предишното: Даа, Санса е много тъпа. Продължава да лъже и то не кой да е, а собствения си брат (добре де, полу-брат) 😀

На Железните острови се запознаваме с церемонията за избор на владетел на Соления Трон. Събират се всички, живеещи там (почти всички явно де), претендентите за Трона се представят и изказват защо те са най-добрия избор и следва гласуване. Събралия най-много гласове бива удавен и ако сам се върне от отвъдното, то той е бил верния избор. Tricky, a ? 😀 Тук виждаме Яра, за която се застъпва и Теон. А също така и лошия брат Юрон Грейнджой. Естествено бива избран мъжа пред жената, защото видиш ли – кога била седяла жена на Соления Трон (дискриминация до край). Докато тече обичая с давенето на Юрон, Яра действа:  заедно с Теон и нейните хора вземат всичките му кораби и отплават. Междувременно се разбира, че Юрон има мераци към Даенерис (че кой в тоя сериал и тея книги няма мераци към нея) и иска да достигне до нея.

В Браавос виждаме Аря, на която бива даден шанс да се докаже (за последен път), че вече е готова да служи на Многоликия бог. Тя трябва да даде дара на смъртта на конкретен човек – актриса в постановка, която се играе в Браавос. Постановката показва в хумористичен вид случилото се с баща ѝ и сестра ѝ в Кралски чертог. Дали Аря този път ще устой да не направи каквото си реши и ще свърши работата така, както трябва? Ще видим в идните епизоди.

Във Вес Дотрак  Даенерис говори с Джора Мормон. Тя му прощава всичко и разбирайки, че е болен му заповядва да намери лек и да се върне при нея. Тъжно, но дали Джора ще намери лек за това си състояние?

В Мирийн се срещаме с очарователната нова червена жрица: Кинвара. Трябва да призная, че актрисата е направо страшна. Това е поредния чудесен кастинг . Та, Тирион и дружина имат нужда от помощ, за да се разгласи навсякъде, че Даенерис ще се върне и ще стой начело на всички решения. За това се срещат с Кинвара. Тя е напълно убедена, че Даенерис е избраната от Бога на Светлината (Р‘хлор) и че тя ще владее всичко. На въпроса на Варис как може да е толкова сигурна, след като жрица като нея във Вестерос (Мелисандра) е била напълно убедена, че Станис Баратеон е определения от Р‘хлор, а след това той определено се е оказал, че не е определеният. И тук новата жрица започва да говори с подробности, които няма от къде да знае – за кастрацията на Варис. Ужасяващи, ужасяващи подробности, изречени със спокойствие все едно ви разказват приказка. Spooky. Тук тя бяга от въпроса. Да видим в следващите епизоди каква точно ще е ролята ѝ.

Ииии най-интересното : Отвъд „Вала“ !!! Total mindfuck , както се казва … Триоката врана завежда Бран в спомен, който показва създаването на Краля на Ноща (Night King). Оказва се, че създателите му и началото на Белите Бродници идва от Горските чеда. В опита си да се защитят от Първите Хора те създали Белите Бродници (вкарвайки кама от драконово стъкло в бъдещия Крал на Ноща). Пък както има една приказка: Има ли човек, има проблем. В случая да я перифразирам – Има ли горски чеда, има огромен проблем. След това докато всички спят Бран решава да посети спомен сам, без Триоката врана. Хващайки се за един от корените, той попада сред армия от мъртви същества и бели бродници. Докато отглежда всичко с ужас установява, че Краля на Ноща го вижда. Нямал време да реагира, Краля го докосва. Събуждайки се, Триоката врана му казва, че след като е бил маркиран чрез докосването на Краля на Ноща, то той вече може да влезе в пещерата, където до сега нямаше достъп. Захващайки се да прехвърли колкото се може повече знания на Бран, те попадат във видението, в което преди няколко епизода бяха: в двора на Зимен Хребет, където са Нед, Брандън, Бенджен и Лиана. Както и Ходор. Стояща и чакаща всичко да свърши, Мийра осъзнава, че вижда дъха си. Което всички знаем, че не води до нищо добро. Тя излиза навън, за да провери какво се случва и там се натъква на армия от мъртви същества и на Бели Бродници. Изтичвайки вътре да спаси Бран, успява да убие един Бял Бродник, а Горските чеда се опитват да задържат гадините по-далеч от тях. Крещейки на Бран да се всели в Ходор, за да успеят да се измъкнат, той някак я чува в спомена, в който е и се вселява в Ходор. След сцени на битки и мъки (сред които умират Триоката врана и Горските чеда) Мийра, Ходор и Бран излизат от пещерата и Мийра извиква на Ходор: „Hold the door” , за да може тя да се отдалечи възможно най-далече с Бран. В този момент малкия Ходор (Уилис) получава пристъп и започва да повтаря „Hold the door, Hold the door, Hol the door, Holthe dor, Hothe dor, Hodor, Hodoor” . И така разбираме всъщност от къде идва името на Ходор и защо го повтаря постоянно. Докато Ходор държи вратата, Мийра успява да избяга с Бран далече, а Ходор бива убит от съществата. А същинския шок, който остава у гледащия сериала дори след като свърши епизода е: “Ама как така той още като малък е знаел, какво ще стане?” Но за това повече в следващия пост.

Пуу исках да бъде кратко, но уви … За теориите, любопитните неща и обясненията свързани с този епизод кликнете етоооо туууук! 🙂