„Границата“ – Робърт МакКамън / Ревю

Granicata_front

Много харесвам антиутопии. Все още не съм изчела всички класически такива, но малко по малко ще стигна и до тях. „Границата“ на Робърт МакКамън е една наскоро написана антиутопия (м.Май миналата година), в която се съчетават жанрове като научна фантастика и ужаси. Но книгата е повече от просто изброените стилове.

До сега не бях чела нищо на МакКамън, но знам за успеха на книгата му „Момчешки живот“. Когато видях, че издателство DeJa Book ще издават следващата си книга и то такава, която може би ще ми се понрави, реших да си я купя в някакъв етап. И ето, че миналата седмица този момент дойде. Освен „Границата“ в торбата ми попадна и „Водосрез“ на  Паоло Бачигалупи, но това ще е тема за следващия пост в блога. 🙂

Накратко за сюжета: Трети Април. Над земята започва апокалипсис. Две извънземни цивилизации водят война за територия от хиляди години. Водейки я във въздуха, започва разрушението и на живота на земята. За два дни цялата военна мощ на познатия ни свят е разгромена, а градовете – разрушени. И така народа на планетата се „запознава“ с горгоните и мъглявите (както сами са ги наименували). На различни места из земята има оцелели, опитвайки се с всички сили да останат живи. Едно от тях е „Пантър Ридж“, обитаван от малък на брой хора. Всички знаят, че не им остава много време – въпрос на дни е извънземните да сложат край. И тогава се появява Итън Гейнс – момче, което не си спомня кое е и от къде идва. Но има невероятни и необясними способности, които може би ще помогнат за приключването на тази хилядолетна война. Дали останалите ще му повярват?

Робърт МакКамън изгражда напълно героите си, като междувременно описва пред нас и подробни картини на разрушение – потънали в тъма градове, развалини, странни твари, извънземни и какви ли още не дивотии. Повярвайте ми, този човек има наистина развитено въображение :D. Автора ни показва какво е най-важното за хората в една подобна пост-апокалиптична ситуация. И това е надеждата. Малкото зрънце на надеждата крепи всички и им дава сили да направят всичко възможно, за да прекратят тази война и унижощение на човешката раса.

Определено мога да кажа, че тази книга се нарежда сред любимите ми. Беше интересна, динамична и изненадваща. Обожавам да попадам на добри автори и определено в един момент ще се върна към Робърт МакКамън.