За мен

Здравейте!

Името ми е Ася, но може да ме срещнете на повечето места (както и тук) като Ая. Създадох блога си Seasons of Aya през 2016г., защото нямаше с кого да споделям мнението си за прочетените книги и изгледаните филми и сериали. Поне започнах с тази идея. В последствие установих, че нямам физически времето за всичко изброено и се съсредоточих предимно над книжния свят – четива, които са ме впечатлили (или не) и всичко около авторите, които харесвам.

За този кратък период от пет години вкусът ми относно жанрове до някаква степен се промени. Първоначално четях предимно ужаси, трилъри и малко фентъзи, но впоследствие открих съвременната проза, класиката и историческите романи. Единственото, което все още не се е променило, е интересът ми към антиутопиите – рядко посягам към тях, но са едни от най-любимите ми книжни приключения ever.

В миналата версия на „За мен“ бях изброила доста, доста любими заглавия, които едва ли не слагаха рамка на четенето от мен. За да може да си създадете най-добра обща картина какво привлича вниманието ми, чета в момента и съм набелязала, е най-добре да разгледате профила ми в Goodreads тук. В инстаграм може да следите опитите ми за книжни снимки, а на страницата на блога във фейсбук може да научавате за всички най-нови детайли около любимите четива.
Но все пак, за всеки случай, мога да дам някои насоки относно читателския ми живот:
– и до ден днешен, ако ме питате коя е любимата ми книга, винаги устата ми ще произнесе „Дългата разходка“ от Стивън Кинг.
– ако си говорим за антиутопии, в разговора задължително ще спомена заглавието на горния ред наред с „Разказът на прислужницата“ от Маргарет Атууд, „Никога не ме оставяй“ на Казуо Ишигуро, „Станция Единайсет“ от Емили Сейнт Джон Мандел, трилогията „Съдърн Рийч“ на Джеф Вандърмиър, „Прекрасният нов свят“ от Олдъс Хъксли, „Пътят“ на Кормак Маккарти и трилогията „Метро“ от Дмитрий Глуховски.
– поезията, която ме е впечатлила, е написана от Хулио Кортасар, Чарлз Буковски, Йорданка Белева, Емануил А. Видински, Яна Букова и Петър Чухов.
– историческите романи, които ме накараха да се ровя с часове и дни в интернет за повече информация, са „Аламут“ от Владимир Бартол, „Кървав меридиан или вечерното зарево на Запада“ на Кормак Маккарти, „Глад“ от Алма Катсу, „Доброжелателните“ на Джонатан Лител, „Тайните, които не разкрихме“ на Лара Прескот, „Мидълсекс“ от Джефри Юдженидис.
– въпреки малкото класики, които съм изчела до момента, мога да откроя като любими „Братя Карамазови“ на Фьодор Достоевски, „Повест за два града“ от Чарлз Дикенс, „Да убиеш присмехулник“ на Харпър Ли, „Дракула“ от Брам Стокър, „Великият Гетсби“ на Ф. Скот Фицджералд.
– ако ме попитате за любимо фентъзи (което и граничи с обсесия), ще ви говоря с дни за „Песен за огън и лед“ от Джордж Р. Р. Мартин. Ще ви разкажа за хилядите си теории, как Мартин все още не е написал финалните две книги и още куп информация, която може би няма да ви е необходима.
– сред любимите ми автори са Стивън Кинг, Дмитрий Глуховски, Чък Паланюк, Кормак Маккарти, Маргарет Атууд, Джефри Юдженидис, Борис Акунин.

Надявам се да намерите нещо интересно и за себе си в блога, защото книжните разговори са един от най-добрите отдушници за спокойствие на душата.

Enjoy,
Ая